Almedalen: Ponchos, fotboll och oväntande möten

Vad är Almedalen frågade mina föräldrar häromdagen när jag berättade att jag skulle spendera några dagar i Visby. Jag funderade en stund och svarade – det är som en festival för politiskt och samhällsintresserade där man kan träffa personer som annars är väldigt svåra att träffa. Det är en mötesplats.

Just festivalbeskrivningen kändes väldigt träffande när jag klev på Gotlandsbåten med avgång 23.30 igår. Det var idel sovsäckar, stora ryggsäckar och en förväntansfull, upprymd stämning som påminde om en lördagskryssning till Åland. Och det var övervägande unga människor från olika förbund och organisationer som sannolikt blivit ombedda att frakta vepor, kartonger och annat som inte kommit med tidigare.

Jag gjorde Almedalsdebut 2011 och då var jag ganska upprymd över att få insupa atmosfären och se hur tillgänglig alla var. Att makthavare, politiker, opinionsbildare, konsulter och vanliga människor kan mötas öga mot öga på samma plats en gång per år. I Visby. Det är väldigt fascinerande och på många sätt fortsatt unikt. En tydlig markering för vår demokrati.

Men Almedalen har också förändrats. För mig är det tydligt hur Almedalen blivit mer digitalt jämfört med mitt tidigare besök för tre år sedan. Mediehusen satsar stora summor på bevakning och tv-sändningar samtidigt som sociala medier tar en större plats. Det twittras, hashtaggas och instagramas till höger och vänster av fler människor utanför ankdammen.

Precis som Annika skrev tidigare i veckan är förväntningarna skyhöga på årets politikervecka. Det är trots allt valår. Jag räknar med några utspel (både genomtänkta och ogenomtänkta), minst två skandaler (någon brukar få avgå under Almedalen) och goda möjligheter att kunna följa det som sker i Brasilien (viktig matcher – och det borde påverka agendan även här).

Under Almedalsveckan kan du följa oss här på bloggen samt via @jmwkom på Twitter/Instagram. Vi kommer bjuda på reflektioner, spaningar och självklart en hel del spännande från God Morgon Almedalen.

Några iakttagelser under förmiddagen som vi får anledning att återkomma till är…

  • Vädret: Hällregn. Sidledsregn. Duggregn. Ta med regnkläder till ön. Det kommer mer.
  • Stoppa Lexbase: KRIS syns i Almedalen och deras t-shirts kommer det snackas mer om.
  • Ponchos: Dagens mest uppskattade giveaway (Expressen och SvD har flera hundra vandrande reklampelare just nu)

Häng med. Nu börjar det.

/// Thomas

Till toppen