Almedalen del 1 – oväntade möten

 

Det regnar i Visby. Regnet är vid sidan av FRA samtalsämnet på allas läppar. I de informella samtalen diskuteras hur den här frågan kunde gå så fel. Hur regeringen kunde hamna så snett. Och ingen förstår hur regeringen kan ha lagt så mycket prestige i frågan. Många unga borgerliga politiker uttrycker en stor frustration över hur ledningarna för deras parti hanterat frågan.

FRA kommer att leva länge. Regeringen kommer att ständigt bli påmind om denna fråga – oppositionspartierna har hittat en akilleshäl, media har funnit en öm punkt och andra grupper har hittat en fråga som engagerar. Alla försök att föra av frågan från dagordningen är dömda att misslyckas. Jag tror att regeringen har ett alternativ – gör en pudel och börja om från början.

Jag är ganska säker på att ingen av de borgerliga partiledarna kommer att nämna FRA-frågan i sina tal. De kommer försöka tysta frågan. Men deras tystnad kommer bara leda till en ökad frustration bland motståndarna. De kommer att uppleva att de inte blir tagna på allvar – och det ger mer engergi och kraft.

Åter till Almedalen – denna speciella vecka. En vecka då nya kontakter knyts. Då oväntade möten uppstår. För mig som fd politiker är det som att gå på en klassåterträff. Gamla kontakter väcks till liv. Minnen från det förflutna kommer upp till ytan. Och man uppdaterar varandra om läget just nu. Men också det där mötet som man inte räknat med. Jag blev otroligt inspirerad av att träffa Michael Genberg – mannen som ska sätta en svensk röd stuga på månen.

PR-branschföreträdare gör allt för att synas med rätt personer och på rätt ställen. Lunch eller fika på Vinäger. Rosévin på Donners Brunn. Vem känner vem? Vem pratar med vem? Och framförallt vem är snyggast?

Björn Mellstrand

Till toppen