Allt på en gång och gärna lite till

Fortfarande tittar vi mycket på TV. TV-tittandet är en stor del av vår dagliga mediekonsumtion.

Visst sker det förändringar i vilka kanaler vi tittar på. Fler och fler tittar på de så kallade nischkanalerna. Men de största förändringarna har nog skett i hur vi tittar på TV. Tidigare bänkade vi oss framför TVn. Likt kring en lägereld. Det var en helig stund när ingenting annat fick störa. Stereon var avstängd. Den bärbara datorn fanns inte. Inte heller ipoden eller mobiltelefonen.

Idag så är bilden i mitt vardagsrum helt annat. När jag konsumerar TV gör jag tusen andra saker. Jag surfar, jag stryker, jag smsar, jag läser mail, läser en tidning, lyssnar på musik och ibland spelar jag spel (ja, jag spelar spel trots att jag är vd, eller kanske just därför).

Media multitasking är en trend som förändrat vårt sätt att konsumera media och framförallt TV-konsumtionen. Nu gör vi flera saker samtidigt som vi tittar på TV och framförallt konsumerar vi andra medier parallellt.

Simultankapacitet? Kanske. Men jag märker helt klart att min uppmärksamhet inte är lika fokuserad på TVn som den var tidigare. Hur ska TV-mediet klara denna utveckling?

Björn

Till toppen