Ytterligare en riksdagsaspirant

Idag lämnade Junilistan besked. De siktar på riksdagen 2006. Ett väntat besked. Frågan var egentligen bara när det skulle komma. Feministiskt Initiativ och Junilistan kommer alltså att försöka ta sig in i riksdagen. Hur kommer de två nya riksdagsaspiranterna att påverka dagens riksdagspartier?

Feministiskt initiativ har satt sökljuset på jämställdhetsfrågan. Inget av de etablerade riksdagspartierna låter jämställdhetsfrågan vara oprioriterad.

Men vilken fråga kommer Junilistan driva? Enligt TT så ska Junilistan vara tvärpolitisk och de vill minska antalet riksdagsledamöter. Är minskat antal riksdagsledamöter en fråga som engagerar väljarna? Junilistan säger sig vara beredd att samverka med såväl socialdemokraterna som de borgerliga. Om Göran Perssons och Alliansens strategi ”valet 2006 handlar om vilket regeringsalternativ som ska styra Sverige” står sig så kommer Junilistan ha tufft att hävda sig.

Om EUs konstitution fortsatt varit en fråga på den politiska dagordningen så tror jag att Junilistans möjligheter att ta sig in i riksdagen hade varit stora. För att mota Olle i grind hade säkert ett eller flera av de borgerliga riksdagspartierna tagit ställning för en folkomröstning om konstitutionen. Men nu när folkomröstningarna i Frankrike och Holland tog död på frågan så är jag inte lika säker. EU-konstitutionen hade varit ett trumfkort.

Den stora frågan är om väljarna upplever att Junilistan har infriat förväntningar i EU-parlamentet? Märker de någon skillnad med Junilistan i parlamentet?

Den sjuttonde september 2006 efter 20.00 vet vi svaret. Då kommer de första prognoserna.

BjM

Till toppen