Veckans topp fem. V 23

Förkorta en URL. Ge mat.
I Sverige är barnfattigdom på tapeten och Stockholms Stadsmission kör just nu en bra printkampanj i tunnelbanan om ”Happy Meal”. Ett annat fint initiativ på samma tema kommer från andra sidan jorden.  Det är matvarukedjan Carrefour i Brasilien som lagt upp sajten Virou.gr. Där kan man korta ner en URL som du tänkt använda, kanske på Facebook, Twitter eller i bloggen. Sajtnamnet är portugisiska för ”förvandla till gram” (typ). För varje bokstav som du kortar ner din URL med så skänker Carrefour 1 gram mat till Brasilianska Röda Korset.

Fotbollsskor mot rasism
Ytterligare en bra kampanj från Brasilien. Det är skotillverkaren Asics som med hjälp av en av de största fotbollsstjärnorna i Brasilien och Uruguay tar ställning mot rasismen. Budskapet är att svart och vitt kan spela sida vid sida på planen. Och det tas ut med hjälp av en svart och en vit fotbollssko. Den stora inhemska stjärnan Loco Abreo, lagkapten i fotbollsklubben Botafogo i Rio De Janiero, spelade en match i skorna i direktsändning. Det följdes sedan upp med en snygg affischkampanj med ett starkt och tydligt budskap, ”Loco Abreo spelar med en svart och en vit sko. Rasismen får inte vinna.”. Smart lösning som fått stor uppmärksamhet i det fotbollstokiga Brasilien.

Före Ronaldo. Efter Ronaldo.
När vi ändå är inne på fotbollstemat så måste jag lyfta fram Nikes hyllningsfilm  till den riktiga Ronaldo som tog avsked i veckan. Det är en film mer värdig ikonen Ronaldo än de tunga bilder som visades upp från hans avskedsmatch. Nike gör det snyggt och hyllar en stjärna som lyft varumärket såväl som fotbollen.

Do you really know your friends?
Tar tillfället i akt att berätta att Facebookspelet Vem är Vem, som vi gjort tillsammans med vår uppdragsgivare Microsoft, nu även finns i en engelsk version. Vi har även tagit fram en kort film som visar upp tanken bakom spelet och hur det fungerar

Gullig cover
Avslutar med veckans gulligaste cover. Det är Jorge som sjunger en cover på låten ”Home” tillsammans med sin dotter Alexa. Över 11 miljoner visningar på Youtube som belönats med ett framträdande på The Ellen Show. Som sagt gulligt som bara den.

Trevlig helg!

/Samuel

Till toppen