Min tid på JMWGolin

”Välkomna alla nyfikna” läser jag med förväntansfull blick när jag står utanför JMWGolins dörr den där måndagen i januari. Det är första dagen på min 18 veckors långa praktik. Jag ringer på dörren, några sekunder går innan JMWs eminenta kontorsansvarige Siv öppnar och hälsar mig välkommen. Efter att jag hängt av mig tas jag med på en rundtur av alltid lika snälla och hjälpsamma Samuel, en av byråns fyra delägare.

Att komma in på JMW är mer som att komma in i ett vardagsrum än på ett kontor. Inbjudande soffor ockuperar loungen där det alltid sitter ett gäng och jobbar. Soffor som jag kommer komma att spendera större delen av min tid på JMW i.

Eftersom kontoret tidigare tillhörde Sveriges Radio, har alla mötesrum döpts efter olika radiokanaler. Till höger om sofforna ser jag ett stort rum, P1. Där inne kommer jag under min tid som praktikant vara med på 18 måndagsmöten. Måndagsmöten där vi pratar om omvärlden och vad som pågår. Vi går även igenom veckan och håller alla som arbetar på byrån uppdaterade om planer och händelser.

Samuel visar mig P2, ett rum jag kommer komma att spendera många timmar i med research-arbete och sammanställning av medielistor. Det är även rummet där, the One and Only, Ann-Sofie kommer hålla genomgångar i kriskommunikation och medieträning.

Bredvid P2 ligger Metropol. Här kommer jag spendera mina dagar med att ringa journalister, pitcha till medier och göra uppföljningar.

Vi tar oss vidare till Radio Stockholm, rummet där jag kommer ha majoriteten av mina veckosamtal med JMWs praktikantansvariga Jonas och Christine. Två personer som alltid funnits till hands vid frågor, eller om man bara vill diskutera senaste avsnittet av Game of Thrones.

Vägg i vägg med Radio Stockholm ligger P3. Där inne kommer jag skriva pressmeddelanden, göra mediebevakningar och sammanställa pressklipp. Jag kommer även vara med på kreativa spånmöten kring kommande projekt för kunder.

Vi tar oss förbi köket och ”skräpis”. Det lilla rummet som under cirka 90% av min tid på JMW kommer vara ett bombnedslag på grund av press – och influencer-utskick. Här kommer jag att förbereda X antal bud och ringa Ryska Posten så många gånger att de numera ligger tillagda under ”mina favoriter” i telefonen.

Vi kommer slutligen in till kontoret. Några tappra kollegor som inte sitter i sofforna eller i de olika mötesrummen arbetar vid sina bord. Magasin pryder väggarna och på sex olika skärmar rullar tv-program och twitterflöden. Här finns även Sivs hemliga godislåda, som egentligen inte är så hemlig.

När rundturen är över hälsar Samuel mig välkommen och hoppas jag kommer trivas. Och efter 18 veckor kan jag säga dig Samuel, att det har jag! Slutsummeringen av min tid på JMW är att det är ett härligt gäng PR-Einsteins som jobbar här. Ett gäng som alltid tar sig tid att visa och förklara den där grejen en extra gång. Som givit mig ansvar, varierade arbetsuppgifter och möjlighet att utvecklas.

Nu går jag snart mot JMWs ytterdörr för sista gången. ”Välkomna alla nyfikna” står det på dörren. JMW är en plats där nyfikenhet och kreativitet flödar, där jag fått en bred inblick i vad PR innebär med stöd av en skara människor som ständigt fortsätter vara nyfikna och ligga i framkant.

Så tack till er! Tack Ellen, Christine, Linn, Hannah, Sara, Jonas, Louise, Jonathan, Björn, Jonatan, Eric, Samuel, Janna, Kalle, Joakim, Ann-Sofie, Deeped, Malou, Kevin, Josefin och Siv för att jag fått spendera 18 veckor tillsammans med er. Det har varit ett nöje!

/Lova

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för våra senaste nyheter, spaningar och tips.

Till toppen