Twittertrollande med Beliebers

Justin Bieber är ett fenomen. Hans fans, de så kallade Beliebers, ett ännu större. Och nu är en etablerad musiker ute och trollar med dem på Twitter.

Justin tweet

På Grammygalan för en vecka sedan var Justin Bieber inte nominerad medan The Black Keys fick tre utmärkelser. Trummisen Patrick Carney från The Black Keys förolämpade Bieber när han kommenterade hans uteblivna nomineringarna under galan och menade att det var en gala för musik (som inte bara handlade om att tjäna pengar). Justin Bieber skrev då till sina dryga 34 miljoner fans på twitter att ”the black keys drummer should be slapped around haha”. Den retweetas sedan över 58 000 gånger och Patrick Carney fick hela förstås horden av beliebers efter sig. Han roade sig med att retweeta många av dessa tweets med syrliga kommentar och cirkusen var igång.

För att ytterligare elda på fansen bestämmer sig Patrick Carney sedan för att byta namn på twitter till Justin Bieber, samt ändrar bild och biotext ett flertal gånger. Han kallar sig Justin Bieber 2.0, Justin Bieber, Patrick Bieber Carney och driver i biotexten genom att skriva så som fansen gör när de själva får en mention av Bieber. Utbrotten och påhoppen på Patrick Carney är många och standardfavoritskällsorden verkar vara ”gay” och ”faggot”. Carney fortsätter retweeeta även dessa och man förstår inte att han orkar hålla på. Rolling Stone  har publicerat 12 av de tweets som de anser vara de roligaste.

 

patrick carney

Patrick Carney har nu ändrat tillbaks till sitt eget namn men fortsätter reta fansen genom att i bion skriva att han är fd Justin Bieber så det smått obegripliga trollandet med Justin Biebers fans lär nog fortsätta ett par dagar till.

Beliebercommunityn med de koordinerade fansen är en köpstark grupp som Justin Bieber har direktkanal till via twitter dygnet runt och finns mycket intressant att studera i hans sätt att kommunicera med sina fans både på twitter och instagram. Ett samtidsfenomen som förstås är likt alla andra tonårsidolsrelationer men intressant hur det förstärks via nätet. Både genom den starka communityn som har varandra och upplever sig som en familj och delar allt med varandra och genom hans egen direkta kanal till dem.

Själv ser jag, just för att det är ett så stort fenomen, fram emot att tillbringa en kväll i Globen i april fylld av Beliebers. Hörselskydd lär nog behövas.

/Brit Stakston

Det här är inlägg 27 av 100 i bloggutmaningen #blogg100, här kan du läsa vilka andra som deltar. 

 

Till toppen