Social browser nästa skrällen?

Begreppet ”browsing” har hängt med i folkmun nästan lika länge som begreppet Internet har varit känt för allmänheten. Ordet i sig ger en bild av vad Internet går ut på – att mer eller mindre slumpmässigt ”browsa” runt på Internet och besöka olika hemsidor och läsa de texter som är publicerade på dessa sidor. Det antyder ett enkelt och envägs-kommunikativt förhållningssätt.

Nu kommer snart en produkt som heter Flock som tar avstamp i tankesättet att Internet mer och mer har blivit ett två-vägskommunikativt och socialt nätverk med bloggar och andra fenomen som Flickr (för att dela med sig av bilder). Det är dynamiken som är det mest intressanta, vilket bloggarna är ett bra exempel på.

Det här nya användningssättet är grundplattformen för Flock och det kommer säkert fler verktyg med samma grundtanke (om det nu inte redan finns någonstans där ute redan idag).

Jag tänker inte ge mig på att försöka beskriva produkten i detalj eller avgöra om den i sig kommer att bli en succé. Däremot är det en intressant tanke att kanske har begreppet ”browsing” och den rådande synen på hur människor använder Internet börjar bli en alltför trång kostym.

Om användandet av Internet håller på att förändras till en mer interaktiv, tvåvägs-kommunikativ och social plattform är det inte konstigt att tekniken nu följer efter. För all bra teknisk utveckling följer människors beteenden och önskemål, inte tvärtom.

En brasklapp till företag runt om i Sverige – Håll ögon och öron öppna för om detta är början på en omfattande trend gäller det att vara beredd. Om det blir en trend att räkna med eller inte? Som jag brukar säga – Den som lever får se…

ToN

Till toppen