Raderad från Facebooks yta. . .

TechCrunch skriver om bloggaren Robert Scoble och hur han blivit utkastad från Facebook efter att ha testat ett skript för att exportera sina sociala relationer på sajten.  Det är som om han aldrig funnits i Facebook-världen. Kommentarer, bilder och annat han lagt ut på sina vänners sidor är borta – han är ”disabled” .

Facebook´s tilltag mot Scoble lär nog orsaka en hel del debatt. Scoble är väldigt engagerad i användarens rättigheter till sitt material och har tidigare bland annat formulerat sina tankar i ”A Bill of Rights for Users of the Social Web” .

Själv får han nu, med anledning av raderingen från Facebook, massor av förfrågningar från såna som tycker han kan skatta sig lycklig. Han lyckas ju med det som inte går för de som vill lämna Facebook – att försvinna helt från sajten!

Vi lär få höra en fortsättning. Scoble berättar via Twitter att han inte vänder sig till Facebook´s PR-folk utan kommer att ifrågasätta sin bannlysning via Facebooks vanliga kundtjänst för att se hur han blir bemött som en ”vanlig” kund. . .

Intressant att se hur Facebook hanterar detta. Principiellt ”by the book” eller kommer de att ge vika för att han om någon är en sådan person man inte vill stöta sig med i sfären av gurus inom sociala medier . . .

/Brit
P.S. En snabb genomläsning av kommentarerna till Scobles eget blogginlägg är också intressant läsning där Orwell-perspektiven känns verkliga. Användare vittnar om avslutade konton och berättar om hur lite de gjort för att få sina konton avstängda. Dom som kan tekniken har stor makt att hitta på mycket tok . . . vi kommer få höra mycket om säkerhet på Internet under 2008, det är ett som är säkert.

UPPDATERING:

Senaste nytt Facebook har öppnat Scobles konto igen . . .

Och ännu ett nytt inlägg om det hela.

Till toppen