Partiledardebatten: sex döda hamstrar och sex liter ättika

Igår kväll bänkade jag mig framför Agendas partiledardebatt på SVT. Det var ingen munter tillställning. Inte ett skratt. Inte särskilt engagerande. Det såg ut som samtliga partiledare hade svalt en liter ättika innan debatten och just innan de klev in i debattstudion fått besked om att deras älskade lilla hamster dött. Med ett undantag Maud Olofsson (OK med mitt politiska förflutna så är jag säkert lite partisk). Partierna har valt samma strategi – nu ska vi vara allvarliga och dämpade.

Samarbetet och enigheten mellan de borgerliga partierna sätter sitt avtryck på vänstersidan. Troligen kommer vi att se en ökad enighet på vänstersidan. Till exempel kommer inte Miljöpartiet tillåtas/tillåta sig själv att säga att de drivit småföretagarfrågorna i budgetförhandlingarna och inte fått gehör för dem. Vänsterkartellens påpekande av olikheter inom alliansen slår tillbaka som en boomerang.

Med ett år kvar till valet så höjdes valtemperaturen en halv grad i går. Men gårdagens debatt var inte särskilt engagerande. Det krävs ytterligare några graders högre valtemperatur för att den politiska debatten ska engagera.

BjM

Till toppen