På väg mot Politik 2.0 – gästlistan från #sma i #almedalen

Gästlistan är lång och imponerande. Arbetet har varit en dröm att få genomföra både tack vare samarbetet med alla inblandade men också för den här känslan av att ”det här, det händer aldrig igen”.  Det började med en serie av bloggposter om sociala medier i valrörelsen, blev sedermera en bok som heter Politik 2.0 och i årets Almedalsvecka förvandlades det  hela till en daglig gerillatv-sändning med fokus på just sociala medier i politiken.

Från söndag 4 juli till söndag 11 juli sände vi via webben vår talkshow ”Sociala medieakuten” . En halvtimmes sändningar varje dag,  förutom sista dagen då vi lät samtalen flöda och det blev 2,5 timmar lång. Jocke Jardenberg var programledare med mig som bisittare och Björn Falkevik rattade det här:

Foto: en ständigt förtjusande gäst @arkland_swe fler fantastiska bilder här.

Här följer en sammanställning av gäster avsnitt för avsnitt med länkar till de aktuella sändningarna och till de videoklipp som var inslag.  Något för hängmattan i sommar kanske!

Tack alla som var med!  Teamet bakom produktionen förtjänar en alldeles egen postning, länkar så snart den är skriven men här får de nästan fantastiska 50 gästerna ta plats. Det är så stort, kika på vår gästlista! Det blev verkligen smartskallarnas sammansvärjning! Alla dessa kloka personer som vi fick chans att tillsammans reflektera över det nya medielandskapet med.  Alla medverkande bidrar till ett nytt förhållningssätt och tillsammans utmanar och visas alla möjliga vägar. I samtalen blir det tydligt att det går att finna nya vägar till kommunikation och att det påverkar samhället på många fler sätt än det uppenbara. Det blir tydligt att det inte handlar om istället för utan att sociala medier kompletterar andra kommunikationsinsatser i syfte att nå fler och nå bredare (om man är redo för det…). Många av dem som medverkar är extremt modiga och har själva redan visat vägen och provat vad som är möjligt. Andra medverkande är del av en verklighet som också måste förhålla sig till ett nytt medielandskap och visar nyfikenhet inför den förändring och nya arbetssätt de precis börjat anamma!

Jag har i veckan ofta fått frågan om vad mitt eget engagemang för sociala medier kommer ifrån. För mig handlar det om ansvar och ytterst demokrati. Jag  berör detta i en interjvu gjord av Malin Crona för Sveriges Radio. För JMWs del handlar det om att leva som vi lär. Ständigt pröva nytt. Ständigt våga visa vad som är möjligt. Genom att göra det. Inte bara snacka!

Alla som medverkade i sändning eller i produktionen av Socialamedieakuten har bidragit till att starta en process hos många fler. Det blir spännande att följa utvecklingen av den! Gillade ni formatet så ses vi igen i en social medievalvaka på valkvällen den 19 september!

SÖNDAGEN 4 JULI 2010 – PROGRAM 1

Gäster i studion var:

Martin Gelin, nya medieansvarig för de rödgröna och Alexander Bard, aktiv inom folkpartiet och Liberati samt debattör. Ett samtal om den kommande veckan och varför sociala medier har en betydelse.
Suss Fossman-Thullberg, kommunikationschef för YH-myndigheten i en diskussion om sociala medier i offentlig förvaltning.

Dessutom inslag med:

Ann-Sofie Halling, JMW och Lars Joelsson, Telia intervjuas på båten till Visby. Två Almedalsveteraner berättar om hur de ser på den kommande veckan. Videoklippet finns här.
Gun Svensson, Emma Marie Andersson och Johnny Olsson från Piratpartiet berättar om sina förväntningar inför veckan. Videoklippet finns här.

MÅNDAGEN 5 JULI 2010 – PROGRAM 2

Gäster i studion var:

Jag kunde tyvärr inte vara med under måndagens sändningen. Jag var med i  SVT Gomorron för att prata bla om socialamedieakuten så vi ersatte mig som programledare med stjärnan och public servicerepresentanten Hanna Stjärne från SR.
Sofia Arkelsten, i riksdagen för moderaterna, en av moderaternas toppbloggare med digert program i Almedalen
Martin Lindvall, fd moderat – idag kommunikationsstrateg på Fastighetsägarna även känd som @slumpnavigator med bloggen med samma namn samt en av medskribenterna i Politik 2.0 .
Martina Lind som bland annat varit stabschef hos Lars Leijonborg, som nu driver Politometern.
Niklas Svensson, journalisten från Expressen som startade Politikerbloggen, gick till TV4 och nu är tillbaka på Expressen igen och bloggar på Riksdagsrummet.

Dessutom inslag med:

Staffan och Annika Dopping , moderatorernas Piff och Puff som jag kallar dem. Videoklippet finns här.
Ann Hallsenius och Karin Bäcklund från Almega som tillsammans med Martina Lind kickade igång den uppskattade mötesplatsen för bloggare, Bloggplats H12 i Almedalen. Videoklippet finns här.

TISDAGEN 6 JULI 2010 – PROGRAM 3

Gäster i studion var:

Anton Johansson från Twingly som också skriver på bloggen Fyra nyanser av brunt samt trendanalytikern Göran Adlén för att prata omvärldsbevakning i de sociala medierna.
Tommy Gabrielsson pressekreterare, Vänsterpartiet och Rossana Dinamarca, riksdagsledamot, Vänsterpartiet som även medverkar i Politik 2.0 fanns på plats för att prata om Vänsterpartiets dag dagen innan.

Dessutom inslag med:

Therese Lakso från Svenska Spel berättar om deras arbete med omvärldsbevakning av de sociala medierna. Videoklippet finns här.

Infopaq, MyNewsdesk, Mediapilot, Cision och Twingly får en chans att pitcha sin tjänst på tittarna. Videoklippet finns här.

ONSDAGEN 7 JULI 2010 – PROGRAM 4

Gäster i studion:

Eva Hamilton, VD för SVT och Amanda Brihed som genom sitt bloggande lyckas sätta ljuset på en angelägen fråga. Amanda är initiativtagare till nätverket Svart Måndag och medlem i Liberati. Temat för deras diskussion var ”Idealism och kapitalism i de sociala medierna”.

Det andra temat var förstås Folkpartiet och hur det gick för dem under gårdagen och natten På plats hade vi Annika Beijbom och Seved Monke – båda från Folkpartiet, medverkar i boken Politik 2.0. och är riksdagskandidater.

Dessutom inslag med:

Gudrun Schyman som bränner upp 100 000 kronor, gårdagens snackis hade vi som inslag förstås. Videoklippet finns här.

Douglas Roos, entreprenör och drake – känd från SVTs Draknästet ger näringslivsperspektivet till det första temat. Videoklippet finns här.

TORSDAGEN 8 JULI 2010 – PROGRAM 5

Gäster i studion var:

Centerpartiets dag som var på onsdagen kommenteras av Elias Giertz på plats ”14-åringen som har bätte förslag än både du och din mamma” och som ska in i riksdagen 2014.
Det andra temat hade rubriken ”strukturerade mediehus eller engagerade bloggteam”. Detta diskuterades med  Agneta Lindblom Hultén, ordförande i Journalistförbundet och  Stina Morian, chefredaktör på Makthavare.se.

Dessutom inslag med:

Fredrick Federley om sociala medier och politik. Om vad Centerpartiets 60 000 medlemmar skulle kunna åstadkomma. Videoklippet finns här.

Rolf van den Brink förutspår trenden med att pr-konsulter leker journalister i årets Almedalsvecka. Videoklippet finns här.

FREDAGEN 9 JULI 2010 – PROGRAM 6

Gäster i studion var:

Hampus Brynolf, sociala medieansvarig hos Socialdemokraterna och Peter Andersson, förtroendevald politiker i landstinget i Stockholms län. ersättare i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och ledamot i förskolenämnden i Huddinge. Medverkar också i boken Politik 2.0.

På plats fanns också Daniel Akenine, teknikchef och ordförande för Sveriges IT-arkitekter som i Almedalen medverkat i seminariet ”Hälsodata på nätet” där Daniel bland annat pratade om Health Vault. Med oss fanns också Johanna Nylander aktuell med boken  Är det så farligt? om riskabla små njutningar som sol, läsk och snus en bok som smyglanserades under ett seminarie i Almedalen.

Dessutom inslag med:

Daniel Forslund, kansliråd från Socialdepartementet från enheten för hälso- och sjukvård berättar om det e-hälsouppdrag han arbetar med. Videoklippet finns här.

Jonatan Fried, Fokus som berättar om appen som de och Gullers grupp utvecklade för Almedalen. Han gör pckså en reflektion runt det sociala minglandet som fortsätter året om på nätet långt efter Almedalen. Videoklippet finns här.

LÖRDAGEN 10 JULI PROGRAM 7

Gäster i studion var:

Lilith Svensson riksdagskandidat för Kristdemokraterna fick chans att önska godmorgon under livesändning istället för via Twitter vilket hon gör varje morgon.

Claes Nyberg, presschef Lärarförbundet och Kristina Alexanderson, projektledare Webbstjärnan talade om Skola 2.0.

Dessutom inslag med:

Magnus Kolsjö biträdande kanslichef för Kristdemokraterna som berättar om hur de under veckan arbetat med en Almedalsblogg under namnet Politikens Gränser.  Videoklippet finns här.

Göran Hägglund intervjuas om sociala medier i valrörelsen, videoklippet finns här.

SÖNDAGEN 11 JULI – PROGRAM 8

Gäster i studion var:

Veronica Svärd, press- och socialamedieansvarig för Feministiskt intitiativ vilket självklart var kul efter veckans synlighet för Fi efter deras omdiskuterade uppbrända 100 000 kr .

Aaron Israelsson, chefredaktör  Nyheter24.

Magnus Ljungkvist, VD för Inre Kabinettet och redaktör för Makthavare.se.

Dessutom inslag med:

Unni Drougge, författare som berättar om sin upplevelse av Almedalen 24h som vi också kan läsa om här i en fin text. Videoklippet finns här.

Men först låt oss bjuda på ett videoklipp till, vi glömde det under sändning – en intervju med årets lobbyist, Helene Sigfridsson från Makalösa Föräldrar. Videoklippet finns här.

Maria Ferm, språkrör Grön Ungdom – det var ju miljöpartiets dag klart vi vill höra en röst från någon av alla på plats under Almedalens sista dag. Videoklippet finns här.

Ulf Bjereld, statsvetare från Göteborg – mannen med koll på läget, vår nye Sören Holmberg som vi sett kliva fram även i Twitterflödet. Videoklippet finns här

Karin Adelsköld skribent, teknikfolkbildare och komiker bjuder på en fantastisk mingelskola.  Får ej missas – ett härligt skratt till avslutning! Videoklippet finns här.

Sonja von Lochow, TNS-Sifo, som berättar om vad statistiken säger om de osäkra väljarnas sociala medievanor. Videoklippet finns här.

Magnus Fredriksson, universitetslektor från JMG som ger ett perspektiv på kommunikation. Videoklippet finns här.

Emanuel Karlsten, sociala medieredaktör på Expressen berättar om sitt arbete under veckan som gått. Videoklippet finns här.

Malin Crona, Ekots publikredaktör, Sveriges Radio vars arbete vi kunnat följa under veckan bland annat i bloggformatet. Videoklippet finns här.

Erik Laakso, på Uppstuds om detta med bloggar och påverkan. Videoklippet finns här.

Ann-Catrin Brockman, lokalpolitiker från Sandviken som berättar om sin upplevelse av Almedalsveckan som hon väljer att besöka under sin semester. Videoklippet finns här.

Niclas Strandh som en i teamet runt Socialamedieakuten ger sina flippar och floppar. Videoklippet finns här.

Ta en titt igen – visst är det en galet härlig gästlista! Supertack alla igen för att ni kom eller delade med er av tankar i videoklipp. Alla dessa samtal leder oss sannerligen ett steg närmare till Politik 2.0. Vilket ytterst revitaliserar det politiska samtalet och engagemanget.

/Brit StakstonTill toppen