Läs om "Svenskarna och Internet 2008" – tjejerna regerar fortfarande

Läs rapporten Svenskarna och Internet 2008 som World Internet Institute publicerat idag , finns att ladda ner här.

I pressmeddelandet finns rubriken ”Internet ställer till problem för mer än en miljon Internetanvändare”. ”18% av användarna, drygt 1 miljon människor, klagar över att de själva eller närstående tillbringar allt för mycket tid framför datorn. Det handlar om att Internet har en tendens att ta för stor plats, att ta för mycket tid. Det är lätt att fastna framför datorn, vilken har konsekvenser för relationerna till närstående. Uppskattningsvis är det en eller två procent som har allvarligt problem” …..ska bli intressant att se hur artiklarna kommer att se ut baserat på pressmeddelandet. För å andra sidan säger samtidigt 86% att Internet gjort livet lättare att leva bland annat genom att man kan hålla kontakt med andra människor.

I stort visar annars undersökningen hur unga kvinnor är en drivande kraft för vad World Internet Institute kallar en ”ny nätkultur” dvs bloggandet och det frekventa läsandet och producerandet av bloggpostningar.  Med andra ord liknande resultat som i Media Culpas undersökning tidigare i år vilket är intressant eftersom männen är dominerande bland blogganvändare globalt. Här reflekterade jag då om detta med att kvinnor är så dominerande på bloggscenen.

Sammantaget visar undersökningen också att huvuddelen av Internetanvändare inte är unga, utan medelålders som använder e-post flitigt samt får information via Internet. Det kan ju vara intressant att lyfta fram när bilden annars är att nätet bara är en arena för unga…jag återkommer med djupare reflektioner när jag hunnit läsa hela rapporten.

/Brit Stakston

Till toppen