Lärarförbunden har själva målat bilden av den usla skolan

Lärarförbundet har i dagarna kongress och presenterar en ny undersökning där 9 av 10 föräldrar  är nöjda med sina egna barns lärare. I SVTs nyheter kommenteras undersökningen av Lärarförbundet med att de är trötta på bilden av en skola i kris.

På frågan om hur de blivit såhär lägger de skulden på bl.a. att media drivit på den här bilden och att politiker använt skolan för sitt politiska maktspel. Nu vill de ha ett brett samarbetsklimat och en skolpolitik som håller över val.

Jo tack. Så dags nu.

Om man överhuvudtaget berört skolutvecklingsfrågor de senaste 10 åren vet man att det här har varit ett strategiskt verktyg för fackförbunden inom lärarkåren för att driva upp lärarlönerna.

Valsandet med politiker har man varit lika duktig på själv att bjuda upp till för att få uppmärksamhet.

Och nu sitter vi alla där med en tydlig bild av den svenska skolan som extremt usel och få vill utbilda sig till lärare. Med fokus på helt fel frågor.

Den svenska skolan HAR en bra läroplan som håller över många val men som inte ens genomförd än, drygt 10 år senare. Läroplanen har inte implementerats eftersom lärarna inte fått fortbildning i den. Lärare arbetar med människor och borde dessutom få kontinuerlig handledning för det arbetet. En coach som träffar dem vartannat år och observerar samt följer deras utveckling vore revolutionerade.

Fackförbunden för lärarna har bitit sig själva i svansen. Det är fackförbunden själva som har öppnat för att låta varje politiker ge sig in i skolans styrdokument och tro att allt måste byggas upp från grunden.

Skyll inte på någon annan.

/Brit

Till toppen