Kaffets tes möter sin antites

Minns ni den tid då man gick på konditori och drack kaffe? På sin höjd fanns det lite kaffegrädde att blanda bryggkaffet med. På den tiden, 70-talet, hade halvkilopaketen med kaffe tagit över. Borta var kaffehandlarna som malde kaffebönorna efter behag. Kaffehandlare som erbjöd ett brett spektrum av kaffe och slog in det nymalda kaffet med omsorg.

Sedan kom den stora kaffe revolutionen, eller snarare mjölkrevolutionen, på Gateau hängde vi gymnasister och sörplade det senaste – Cafe au lait ur vita koppar med blå och röd text. Sedan ersattes au lait av Caffe Latte – Seattlekaffekulturen med Starbucks i spetsen spreds sig som en löpeld över världen. Och barristorna tog över. Latteställena växte upp som svampar ur jorden i var och vartannat gatuhörn. Den stora mejerikoncernen hejade på utvecklingen. Odlade barristakulturen. Idag lägger varje Latteställe med självaktning lägger ned enorm tid på att få det rätta lövet eller utformningen av den skummade mjölken.

Men tro mig – nu har det peakat. Tesen möter sin antites. Idag åt jag lunch med bland annat en vd på en reklambyrå – ni vet en människa med koll. Och vad beställs in efter maten. Hederligt gammalt bryggkaffe. Och det blir bara vanligare och vanligare. Latten tappar mark. Snart kommer kaffegrädden tillbaka.

BjM

Till toppen