Hetaste frågorna i Almedalen 2016?

Planeringen inför Almedalsveckan har satt igång på allvar. I år går den av stapeln den 3 – 10 juli.  Många organisationer och företag funderar över sina seminarium och mingel. Boende fixas. Paneler och talare bokas.

Almedalen 2016

Hur är läget inför Almedalen 2016?

Varje år ifrågasätts Almedalen, i år aviserade SACO att de lämnar Almedalen och satsar på Sandhamn. Entreprenörsveckan i Båstad storsatsar och hoppas etablera sig som ett alternativ och/eller komplement. I år äger Entreprenörsveckan rum 20-22 juni.

Samtidigt kan man fundera över hur läget i de politiska partierna är inför Almedalen. Regeringen har tappat självförtroendet. Alliansen verkar rådvill och allt fler ifrågasätter dem som ett handlingskraftigt regeringsalternativ. Tittar man på de enskilda partierna så är få partier som reser till Almedalen med stort självförtroende. Undantagen är Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Kanske också Kristdemokraterna, som trots usla opinionssiffror, har en partiledare fylld av energi. Liberalerna känns svåra att placera, likaså Moderaterna. Medan Socialdemokrater och Miljöpartister känns som de sålt smöret och tappat pengarna. Stämningen i partierna tror jag kommer bidra till att sätta scenen i Almedalen.

Vilka frågor kommer då dominera årets Almedalen?  Det är tidigt att uttala sig om det. Vem hade trott att flyktingfrågan skulle bli den dominerande politiska frågan för ett år sedan? Eller vem trodde det under Almedalsveckan förra året? Agendan ändras snabbt.

Att flykting och integrationsfrågan skulle försvinna från den politiska dagordningen fram till Almedalen är det nog ingen som tror. Så där är en fråga. Som en följd av flykting- och integrationsfrågan hänger diskussionen om välfärden och bostadssituationen med.

Kommer hålbarhetsvinden från Paris att avta till Almedalen? Min bedömning är att hållbarhetsfrågan kommer vara på tapeten, eftersom många företag och organisationer har intresse av att berätta om vad de gör för att uppfylla klimatmål etc.

Regeringsfrågan är en annan fråga, det osäkra politiska läget och regeringsunderlaget i riksdagen gör sig ständigt påmind. Och blir allt mer aktuell med tanke på diskussioner om en alliansbudget och det sjunkande förtroendet för regeringen Löfven.

Andra frågor som vi på JMW tror kommer vara aktuella under Almedalsveckan är infrastrukturutbyggnaden, säkerhet och försvar, matkvalitet, hälsa och arbetsmarknaden.

Vill du veta mer om vår bedömning av Almedalen 2016 är du välkommen att kontakta mig, bjorn.mellstrand@jmw.se

/Björn Mellstrand

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för våra senaste nyheter, spaningar och tips.

Till toppen