Godmorgon Almedalen 2014 – programledarna & gästerna

Sen fem år tillbaka har vi kört dagliga livesändningar från Almedalen i viljan att tillgänliggöra Almedalen för fler. Ursprungstanken var att visa dels hur enkelt det är att göra livesändningar dels att livesända några av alla de fantastiska samtal som är möjliga att ha i Almedalen. Nu är livesändningar vardagsmat vilket är glädjande.

Nytt för i år är bla att sändningarna leds av mig tillsammans med en ny programledare varje dag istället för en bisittare. Personer som själva har mycket att berätta om hur de arbetar med påverkan, kommunikation, demokratifrågor och sociala medier. Det ska bli galet roligt att få göra detta med de här sex fantastiska personerna. Programledarna blir:

ida östensson

Foto: Kristina Wicksell

Måndag: Ida Östensson, grundare av Crossing Boarders och Fatta

Ida Östensson har under året synts flitigt i påverkansarbetet i bland annat hennes arbete med Fatta, rörelsen som kämpar mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning. Förra året i Almedalen bar hon Twitterklänningen och jag ser verkligen framemot att få leda säsongens första Godmorgon Almedalen tillsammans med Ida. För mig är hon en av de så samtidstypiskt härligt starka unga rösterna dels för jämlikhet dels för engagemang kanaliserat via digitala kanaler.

Ett garanterat extra starkt feministiskt perspektiv får inleda säsongens första Godmorgon Almedalen, GMA som inleds med gäster som Elisabeth Thand Ringqvist, VD Företagarna och författare. Vi kommer att prata med henne om nya boken Nerdonomics med, Jenny Bjuhr Berggren som presenterar Cisions journalistundersökning och utbildningsdirektör Christine Kastner Johnson pratar vi om kodning som framtidens språk och vilka andra digitala kompetenser som krävs i ett digitalt samhälle. En fråga som både hon och jag fördjupar oss i senare under dagen i ett seminarium på samma tema. Läs mer här om detta och kom!

Här är måndagens sändning i Almedalskalendariet.

mattias-vepsä-400x300

Tisdag: Mattias Vepsä, omvärldsbevakare ABF

Mattias Vepsä är före detta förbundssekreterare för SSU och idag ansvarig för ansvarig för omvärldsbevakning och strategisk kommunikation på ABF. En av de mest politiska personer jag känner, alltid redo att dra igång en intensiv diskussion om saker som engagerar honom och som han vill förändra. Blir spännande att höra honom ge sin bild av valrörelsen 2014 under samtalen med dagens spännande gäster som bla består av Gudrun Schyman som får berätta om sin syn på FIs framgångar i valet 2014, nätforskaren Marcin de Kaminski om nätpolitik och mänskliga rättigheter samt Martin Jönsson från Sveriges Radio. Vi kommer samtala om public services roll under ett supervalår. Vi får säkert också höra mer om det spännande seminarium SR har i Almedalen med Paul Johnson från The Guardian om världens största övervakningsavslöjande dvs Snowdencaset.

Här är tisdagens sändning i Almedalskalendariet.

Erik wagner Almedalen

Erik Wagner på mingel i Almedalen med alldeles självklart en Almedalsdrink i handen.

Onsdag: Erik Wagner, strateg IOGT-NTO

Erik Wagner är folkrörelsestrateg och en av de personer jag känner som verkligen på djupet vill jobba med människors gemensamma kraft att förändra. Det är hans utgångspunkt i allt  – och kan allt om sätt att organisera engagemang och dessutom med ett digitalt raster. Att han sen varit min förläggare och dessutom på fritiden startat och grundat Sveriges bästa förlag – Idealistas är ett extra bonus. Han har genom åren varit en mycket uppskattad gäst i Godmorgon Almedalen och klart det var hans tur att vara programledare i år. Vi kommer grotta ner oss i de olika submötesplatser som finns i Almedalen, Hej Digitalt är ju en sådan arena och det finns många fler. På plats möter vi Agnes Gidlund från Botkyrka kommun som berättar om deras koncept med #oväntademöten och vi får veta mer om Ideella trädgården av Elin Aronsson från Socialforum. Dessutom deltar Alexander Mason från Cision för att reda ut begreppet content marketing. Vi får också veta en del om Miljöpartiets egna tankar om sina valframgångar, hos oss på plats finns partisekreterare Anders Wallner och kampanjstrategen Emma Rung. Av dem kan vi alla lära oss något av hur man arbetar medskapande.

Här är onsdagens sändning i kalendariet.

daniel

Bilden från Podcasten Klassresan med Daniel.

Torsdag: Daniel Boyacioglu, poet

Daniel Boyaciouglu är den i Sverige vars sätt att använda språket får mig att le stort och älska ordens styrka och kommunikation som allra mest. Han är också textförfattare till Fågelsång för Dawit Isaak vilket vi förstås också kommer att prata om. Ser framemot att få Daniels syn på Almedalsveckan, kommunikation och påverkan tillsammans med en rad spännande gäster. Vi kommer bland annat få träffa Claes Nyberg, VD Friskolornas Riksförbund  och med honom vill vi prata om hur man egentligen mår i skolan när en sån katastrofbild av skolan ges varje dag. År ut och in. Finns det perspektiv som idag inte syns i debatten? Dessutom får han berätta mer om hur man påverkar i Almedalen som den almedalsveteran och opinionsbildare han är. Cecilia Wassaether från Greatness PR medverkar och berättar om årets TedX Almedalen och det är verkligen en fin plats att sprida idéer i Almedalen, helt i TED-anda också. Eventuellt har hon med sig någon av kvällens talare också! Dessutom medverkar IT-minister Anna-Karin Hatt och här vill vi förstås prata mer om hur arbetet med den Digitala agendan fortskrider.

Här är torsdagens program i Almedalskalendariet.

Magnus Ljungkvist

Magnus Ljungkvist som gäst tillsammans med Alexander Bard, #gma11. Foto: Lars Lundqvist

Fredag: Magnus Ljungkvist, grundare Almedalsbloggen/Makthavare.se och  Almedalsveteran

Magnus Ljungkvist har  också varit en återkommande och uppskattad gäst hos oss i Godmorgon Almedalen. Alltid lika briljant och vass och med djup kärlek för Almedalen. Passar utmärkt att ha honom som gäst på fredagen då vi säkerligen kan summera en större del av årets politikervecka samt att vi har valt att delvis fokusera på bloggen som tema den dagen. Magnus som till och med avsatt en minister genom att just blogga passar utmärkt för ett snack om bloggens roll 2014.

Vid sidan av bloggandet och ett samtal med t.ex. Markus Welin från Almega om Årets Almedalsbloggare så möter vi bla Anna-Maria Böök från t.f. Kommunikationsdirektör, Rikspolisstyrelsen och Christer Fuglesang, astronaut och även verksam hos Rymdstyrelsen i ett samtal om sociala medier för att bygga förtroende i relation till allmänheten.

Läste nyligen på Facebook att Andreas Henriksson från Dagens Samhälle puffade för en artikel just Magnus Ljunkgvist skrivit  om Almedalen med följande ord ” Läs ”Luras inte av medias bild av Almedalen” av Magnus Ljungkvist om Almedalen. Inte bara för att Magnus är en klok karl som kan veckan och älskar veckan, utan främst för att han är Almedalens egen elevrådsordförande, kårordförande och ordningsman i en och samma person.” Klart att Almedalens ordningsman måste få ett helt eget program och inte bara vara gäst.

Martin Schibbye Pressbild

Lördag: Martin Schibbye, journalist och författare

Hur fint det blir att tillsammans med Martin Schibbye få reflektera över Almedalsveckan 2014 förstår alla som kämpade för frigivandet av Martin och Johan sommaren 2012. Ska bli så grymt kul att få höra om hans vecka i Almedalen plus tillsammans med honom djupdyka i fårgor om demokrati och utvecklingen av journalistiken idag mm.

Det blir en längre sändning som börjar klockan 7.30 och kan hålla på så länge vi har det roligt. Klart är att både statsvetaren Ulf Bjereld och journalisten Niklas Svensson deltar för att summera Almedalsveckan hittills. Dessutom en mängd intervjuer inspelade under veckan bla ett samtal med mig och Björn Mellstrand om den resa vi gjort tillsammans på JMW samt ett snack med alla som arbetat med produktionen under veckan bland annat ett samtal med Beata och Emma om vad som händer med Hej Digitalt efter Almedalen och förstås med Maria Gustafsson som varit programvärd hela veckan. Hur har deras Almedalsvecka varit? Fint avslut blir det för mig att avsluta tiden hos JMW och Almedalsveckan 2014 med den här sändningen.

Glöm inte tipsa oss om du har förslag på saker som bör fångas upp!

Emma_Beata_Brit_hejdigitalt

Följ Hej Digitalt!

Årets sändningar sker hos ”Hej Digitalt” ett gemensamt arbete av Emma Egnell från Brand New Communication som tillsammans med Beata Wickbom tagit med mig i deras fantastiska satsning. Här kommer jag ägna en stor del av min övriga vecka vid sidan av de tiotal seminarier jag medverkar i. Hej Digitalt är en mötesplats för att diskutera digitaliseringens möjligheter ur alla möjliga perspektiv, ett fullspäckat inspirerande program runt digitalisering. Följ oss på Facebook för att hålla dig uppdaterad om vad som händer på ”Hej Digitalt”.

Plats: Södra Kyrkogatan 8 (Idylliens bakgård). Sändningarna av Godmorgon Almedalen sker av JMW i samarbete med Cision och sänds från Hej Digitalt. Kom förbi! Ta en kopp kaffe på morgonen och var publik under sändningarna om du är morgonpigg.

Till toppen