Gästblogg: Hur var resan hit?

Alba

Alba är ursprungligen från Karlstad men har under de senaste åren studerat Medie- och kommunikationsvetenskap, med inriktning PR, på Örebro universitet. Sedan januari gör Alba praktik hos oss på JMW. Nu är det dags för henne att göra bloggdebut och hon gör det under rubriken ”Hur var resan hit?”

Hur var resan hit?

För ett par veckor sedan fick vi se ICA-familjen fira påsk med den nya karaktären Abbe. Stig frågar hur resan hit har varit och de andra visar ett medlidande för Abbe. Jag skrattar högt för mig själv på grund av hög igenkänningsfaktor. Många kanske tycker att det är kontroversiellt att skämta om sådana saker, men den frågan har jag nämligen själv fått ett flertal gånger på grund av mitt namn.

Jag är född i Sverige men ändå står jag med den ena foten här och med den andra i mitt hemland, Kosovo.

Känner du dig som svensk är en fråga jag ofta får. Ja, det gör jag, jag känner ju inte till något annat. Men känner du dig inte Kosovansk? (Ett annat ord för alban…) Jo, det gör jag också. Svårt det där. Att vara både och. Framför allt svårt med kulturkrockar, jag har ju upplevt sådana krockar i både Sverige och i mitt hemland. De kan ju också vara roliga, om vi tillåter oss själva att skämta om det. Precis som ICA gör med glimten i ögat.

Men du får skämta om detta för att du är ju utländsk! Ja, det stämmer. Men det betyder inte att jag måste ge er tillåtelse för att skämta om min lilla kulturkrock, eller om min mammas pågående kulturkrock för den är ju faktiskt rolig. Eftersom ICA använder en skämtsam vinkel visar de vägen för en typ av kommunikation som inte sätter locket för ett ämne som alltför ofta anses vara känsligt. Frågan återstår dock, hur ser det ut för oss som är som Abbe i det verkliga livet? När vi med annorlunda namn söker jobb och bostad.

När jag sökte praktik i höstas kom min nervositet nästan ikapp mig.

Som utländsk kvinna har jag minsann fått höra att jag inte står högt upp i prioriteringslistan. Så hur skulle det gå för mig? Skulle det bli som när jag sökte studentbostad och blev ratad av majoriteten på Blocket?

I november klev jag in på JMW Kommunikation för min första intervju och möttes av ett varmt välkomnande. Inte nog med det. Jag blev förvånad över att jag fick ett snabbt svar på min ansökan från första början. Här hade man fastnat för mitt stora språkintresse och mitt intresse för samhällsfrågor som exempelvis integration. Här tar man hänsyn till erfarenheterna som gör oss till dem vi är och här hyllar man mångfalden i alla dess former.

För det är ju först när vi tillåter oss själva att lära oss från andra med olika erfarenheter, genom god kommunikation, genom humor, som vi kan förändra och utmana en rådande världsbild som har ett mörker över sig. Sätt inte på locket för något som är så viktigt på grund av rädsla för att trampa någon på tårna. Så heja ICA och heja Abbe!

Till toppen