Dynamik med kommunikation i fokus

 

Vi på JMW tycker det är kul att kunna ge studenter en inblick i branschen. Det är även viktigt för oss som byrå att ta ett ansvar och ge dessa dem ett gott intryck av PR och kommunikation. En inblick och förståelse för vad de kan komma att göra i framtiden. Den här hösten har vi förmånen att ha Lundastudenten Shira Cohen hos oss. Denna soliga fredag har Shira valt att göra debut på JMW.se

Dynamik med kommunikation i fokus

På ett mirakulöst sätt hade jag lyckats fylla en A4-sida. Jag var 17 år. Utan någon som helst arbetslivserfarenhet i bagaget hade jag skrivit ihop ett CV till ett jobb som butiksbiträde. Något personligt brev klarade jag aldrig av att författa. Vad hade jag att berätta som skulle kräva ett helt brev? Men min mamma uppmuntrade mig att lägga till en målformulering på det tämligen intetsägande papper jag komponerat. Så fick det bli. Från den korta texten har en mening etsat sig fast i mitt minne: ”en dynamisk arbetsplats med högt arbetstempo är något som lockar mig”.

Sju år senare är jag där, på den fartfyllda organisation jag letat efter.

På JMW upplever jag rörelse och energi på flera nivåer. Det handlar om allt från den stora variationen av arbetsuppgifter till hur vi inom kommunikationsbranschen förhåller oss till omvärlden. Det är alltid mycket på gång.

IMG_7189

Som praktikant har jag fått möjlighet att arbeta med uppdragsgivare från vitt skilda branscher. Från det ena projektet till det andra och ibland flera på en och samma gång. Jag har bland annat fått hjälpa till med att skriva pressmeddelanden, blogginlägg, göra research, arbeta med medierelationer, jobba med visuell kommunikation, sätta samman presskit och styla event. Brainstorming, planering och inspirerande lunchföreläsningar är också exempel på vad en praktikant får ägna dagarna åt.

Ingen dag är den andra lik. Det gillar jag.

Inom kurslitteraturens ramar framhävs ofta informationsbruset och den snabba digitala utvecklingen som några av de största utmaningar en kommunikatör ställs inför i sitt arbete. Det finns betydligt fler svårkontrollerade utmaningar än så. Något jag upptäckte redan under praktikens första veckor var vikten av omvärldsbevakning. Läsa tidningen. Se på nyheterna. Vara uppmärksam på nya trender.

Att en värld som står inför ständiga förändringar på olika håll påverkar kommunikationsbranschen är en alltemellanåt bortglömd självklarhet. Det gäller att hänga med i de svängningar som världen kontinuerligt ställs inför. Stora som små. Genom min praktik har jag blivit ännu mer medveten om detta.

Förutom att läsa tidningen och slänga ett öga på nyhetssändningarna har jag ytterligare två tips till dig som ska göra praktik:

  • Gör dig bekant med de branscher som din framtida praktikplats verkar inom – så har du lite koll på läget innan praktiken drar igång.
  • Var beredd på att första veckan kan känns kaotisk – du kommer in i tempot efter ett tag!

Hur sammanfattar jag då första halvan av min praktik? Ett dynamiskt arbete med smart kommunikation i fokus.

/// Shira Cohen

Till toppen