BEFRIAD ZON: Drottning Silvia, fotomontage och historien

Drottning Silvia anmälde flera tidningar för att ha publicerat satirbilden ”Kungamiddagen – om detta må vi berätta!” till Allmänhetens pressombudsman. Den anmälan avskrevs men nu överklagar hon till Pressens opinionsnämnd.

Kommenterar i Expressen den delen av anmälan där hon hävdar att hon inte kan försvara sig som offentlig person. Smålustigt är väl att det verkar som om hovet inspirerats av Johan Croneman för formuleringenom att inte kunna försvara sig, han skrev ju i april ”Kungen är den enda i Sverige som inte kan försvara sig”. Självklart har drottningen extremt stor tillgång till medierna och har idag dessutom adderat  Faceoboksida och YouTubekanal. I de nya mediekanalerna har Hovet kunnat styra mediebilden helt, t.ex. i samband med Estelles födelse och dagarna efter.

Tycker personligen att  drottningen borde tagit tag i sin fars historia och istället utnyttjat den plattform hon faktiskt har för att tala om sin bakgrund . I en intervju i Sveriges Radio från tidigare menar jag att det snarare är så att hon är en offentlig person och bär ett särskilt ansvar för hur hon uttrycker sig kring sin far och eventuella kopplingar till nazismen i Tyskland.

”Hon kan inte ta ansvar för vad hennes far gjorde, men hon kan ta ansvar för hur hon förhåller sig till sin omvärld och till den typen av strömningar. Hon skulle kunna använda sin egen familjs historia för att våga reflektera över det , och på det sättet sätta fokus på jätteviktiga frågor utan att grotta ner sig i detaljer kring sin fars förehavanden – som  hon inte kan och ska lastas för.

– Jag tror att det är något som man kanske inte ens pratade om i familjen. Men nu har tiden gått så pass långt och vi har högervindar som blåser. Då tycker jag att det skulle ha varit ett alldeles ypperligt tillfälle att våga reflektera över vad det är som gör att man fattar sådana beslut och hur vi kan tolka dem idag.”

Närheten drottingen har till andra världskriget kunde hon med fördel använt som utgångspunkt för att berätta om och diskutera diktaturer, yttrandefrihet, övergrepp och människors lika värde samt de val vi alla måste göra i livet.

Det hade varit viktigare perspektiv att lyfta fram än att anmäla ett satiriskt fotomontage.

Brit Stakston

Det här är inlägg 29 av 100 i bloggutmaningen #blogg100, här kan du läsa vilka andra som deltar. 

Till toppen