Dagens stora nyhet

Ska vi verkligen blogga om förlovningen. Först var jag tveksam. Men det är trots allt kanske årets största nyhet. Trots att den republikanska föreningen har sina anhängare här på byrån kan vi inte avstå. Vid sidan av en kunglig nyhet är det också en händelse som visar hur kommunikationen har förändrats. 

Expressen vann kampen över Aftonbladet om årets stora scoop – den kungliga förlovningen. Kul att fortfarande kvällstidningskriget lever. Och att man fejkar upplagor för att inte dela med sig av nyheten till den stora konkurrenten. Aftonbladet tvingas trycka upp en extra upplaga för att inte missa nyheten. Det känns lite som att vi är tillbaka i sjuttiotalet.

På nätet slåss nu kvällstidningarna om läsarna. En explosion i material om det stundande giftermålet. Och nästan alla medier hittar sin vinkel på den kungliga nyheten.

Säkert stillar det ett behov av något positivt i dessa tider av finanskris, arbetslöshet, massvarsel, oviss framtid för SAAB, etc, etc. Sverige som nation har fått något att se framemot. Det kungliga giftermålet kommer säkert att påverka vår gemensamma agenda på flera sätt. Och framförallt så kommer det säkert ha en viss effekt på riksdagsvalet i september 2010. Regeringen kommer säkert göra det yttersta för att glida på den nationella yra som kommer.

Men det är också intressant att bloggosfären inte är sena på att haka på. Reflektionerna är många. På twitter har det kvittrats flitigt om det stundande bröllopet.

Och dessutom är det värt att notera att kungafamiljen använder sig av bland annat youtube för att sätta sin bild. Och tur är väl de eftersom den kungliga sajten verkar ha allvarliga driftsstörningar som följd av anstormningen.

Björn Mellstrand

Till toppen