MAX Burgers: Burgarexperimentet
MAX Burgers ser det som en av sina viktigaste uppgifter att se till att deras gröna burgare smakar minst lika gott som de som serveras med kött. Därför lanserades menyn Greenfamiljen 2016. En meny som sedan uppdaterades, och växte, till Supreme Green 2023.
Men goda gröna alternativ är inte en självklarhet överallt i landet. Varannan svensk är missnöjd med utbudet av god snabbmat med lågt klimatavtryck. Med Burgarexperimentet ville vi därför tillsammans med MAX undersöka närmare hur det påverkar vad svenskar väljer att äta, hur dessa val går att koppla till klimatet, och vilken roll burgaren kan spela.
I kampanjens första del efterlyste vi personer nyfikna på frågor kopplat till maten de äter, smaken och klimatet. Alla som ville kunde ansöka vi en speciell ansökningssida.
Efter att ha genomfört en serie intervjuer hittade vi Simon från Delsbo som blev utvald att delta i Burgarexperimentet.
Bild: Simon Lindqvist
Under experimentet följde vi Simon under två arbetsveckor. All mat han åt registrerades. Först en normal matvecka och sedan en burgarvecka. Efter de två experimentveckorna jämförde vi klimatavtrycket i CO2e från maten Simon ätit. Syftet med detta var att undersöka vilken roll burgaren kan spela när fler svenskar i framtiden oftare måste välja mat med lågt klimatavtryck. När experimentet avslutats hade Simon sänkt sitt klimatavtryck med hela 20,6 kg CO2e. Från 25,5 kg CO2e till 4,9 kg CO2e på en vecka. Och det bara genom att käka burgare från MAX.
Allting dokumenterades och slutresultatet kan du se i den här minidokumentären.