Free Dawit: Sitt med Dawit

Free Dawit: Sitt med Dawit

Svenske journalisten Dawit Isaak har suttit oskyldigt fängslad i Eritrea i över 12 år. En väldigt lång tid. Tid får oss att glömma och frågor att svalna. Därför behövde stödkommittén Free Dawit ny energi och nytt engagemang.

En snarlik kopia av Dawit Isaaks cell placerades i Almedalen. Den plats som under en vecka samlar Sveriges makthavare och opinionsbildare. Där bad vi dem om tid. 15 minuter för att vara exakt. Det kanske inte låter mycket. Framförallt inte om du jämför med tiden som Dawit Isaak suttit fängslad. Men 15 minuter inlåst i en kolsvart cell i ett soldränkt stimmigt Almedalen kan få folk att tänka till och känna närhet till Dawit Isaak. Deltagarna fick sedan, om de ville, berätta om sina upplevelser under #sittmeddawit.

 

Alla 251 platser fylldes, bland deltagarna återfanns Stefan Löfven, Cecilia Malmström och Gustav Fridolin. Dawits fall lyftes i två partiledartal och aktörerna bakom Free Dawit fick publicitet för kampen för Dawit i de flesta svenska nyhetsmedierna som exempelvis SVT och Expressen.

 

Till toppen