Bloggande – en introvert betraktelse lite utifrån

De senaste dagarna har det varit mycket fokus på bloggande. Bloggforum och Observers ranking av de viktigaste bloggarna har bidragit till att bloggandet fått lite av ett genombrott och hamnat på radarskärmen.

Fyra kategorier av bloggare
Om jag, som är relativt oerfaren som bloggare, reflekterar över bloggandet utifrån mina ringa erfarenheter så kan man konstatera att bloggandet verkar vara uppdelat på fyra kategorier:

Åsiktsmaskinerna
Människor som är mer eller mindre vana av att ge uttryck för en åsikt eller bara reflektera över en fråga. Bloggen är en arena som ger dem alla möjligheter. Här finner vi allt från politiker, ledarskribenter till bloggarna som har en åsikt i en specifik fråga eller om en företeelse/ett företag. JMW blogg passar nog i denna kategori.

Blog-gadgetsarna
Ursäkta, men bloggandet kan ibland vara lite introvert, eftersom många bloggare är så fascinerade över den senaste tekniken kring bloggande, RSS-feeds, publicering via mobiltelefoner etc etc. På dessa bloggar hittar man allt om den senaste tekniken. Här kan man ta del av framstegen inom pod-casting mm.

Min dagblogg
Min dagblogg är den tredje kategorin. I denna kategori ryms de som använder bloggen till lite av en dagbok. Här avhandlas stort som smått. Privata funderingar som allmängiltiga reflektioner.

Frimärksbloggarna
”Min blogg handlar om frimärken. Bara om frimärken.” Denna typ av blogg handlar om ett ämne, det kan vara allt ifrån bilar, via katter och sex, till just frimärken.

Självklart finns det bloggar som är blandningar mellan dessa olika kategorier.

Nätverk av bloggare
Det verkar också ha uppstått ett nätverk av bloggar. Min blogg länkar till din blogg. Din blogg länkar till en tredje blogg. Som jag också länkar till. Och på samma sätt verkar diskussionerna fortplanta sig mellan bloggarna inom nätverken. Vår blogg är inte sämre än någon annan på denna punkt. Men det är ju inte särskilt många som länkar till vår blogg.

Gemensamma drag
Gemensamt för alla kategorier tror jag är:
Det skrivna ordets återkomst. Helt plötsligt börjar vi åter använda det skrivna ordet i större utsträckning som ett sätt att ge uttryck för våra åsikter och funderingar.

Åsikternas återkomst. Bloggandet ger utrymme för fler att ge uttryck för sin åsikt eller personliga övertygelse. Vilket i sin tur kommer att leda till att vi får en mer dynamisk debatt kring fler frågor. Det kommer säkert att stärka konsumenternas makt. Samt ge upphov till att man bygger nya allianser. Helt plötsligt kan du hitta andra personer som har liknande åsikter.

Vi kommer närmre källan. Många bloggare letar upp och leder dig direkt till källan, vilket skapar möjlighet till din egen bedömning av en nyhet eller ett fenomen. Samtidigt får vi snabbt ta del av motbilden och motargumenten.

Detta var några snabba, kanske ogenomtänkta, reflektioner kring bloggandet.

BjM

Till toppen