Befriad zon: Urvattnad feminism

Ursäkta mig men jag måste konstatera att det gått inflation i feminism. Vid första anblicken kan man tro att feminismen är årets PR-flipp men jag tror att feminismen håller på att floppa.

Allt prat om ett nytt politiskt parti. Partiledare som kallar sig feminister. Partisekreterare som startar nätverk när man redan har ett kvinnoförbund. Detta gör att feminismen håller på urvattnas. Blir tomt och innehållslöst.

OK, jag är feminist, det bygger på min grundläggande tro att om man inte kommer tillrätta med den grundläggande orättvisan – att män och kvinnor behandlas olika beroende på kön – kan man aldrig uppnå alla människors lika rätt och värde, oberoende av religion, ras eller sexualitet. Men jag blir så trött på allt prat och alla läppars tysta bekännelser. Och jag får sådan extrem lust att skrika ”gör något”. Hur kan man sitta i riksdagen år ut och år in och inte göra något? Hur kan man vara ledare för ett av regeringens stödpartier utan att åstadkomma någon förändring? Hur kan man vara minister i flera regeringar utan att något händer. Och sedan tro att man inte har något ansvar. Kom igen. Feminism kan väl inte bara handla om att prata. Det måste handla om att omsätta idéer till verklighet. Se till att det händer något. Det handlar inte om att sätta en etikett på sig och tro att alla problem är ur världen. En etikett som blir mer och mer urvattnad och innehållslös.

Ett råd till alla politiker och deras kommunikatörer: Kommunikation blir trovärdig när man fyller den med innehåll. När man omsätter sina vackra tal till verklighet. När uttalanden blir lagstiftning. Och när orden förändrar människors vardag.

BjM

PS
Om man är lite konspiratoriskt lagd så kanske allt fokus just nu kring feminismen är ett sätt att trötta ut väljarna inför kommande val så att frågan en gång för alla är avförd från dagordningen. För det finns ju de som skulle tjäna på att frågan försvann från dagordningen.
DS

Till toppen