Befriad zon: Det gör ont

Att DN valde att publicera annonsen om den främlingsfientliga boken i söndagens tidning är fel på så många sätt, och framförallt hur den fick mig att känna.

Hela mitt liv har jag fått kämpa. Kämpa för att passa in. Kämpa för att få vara med. Kämpa för att för att bli accepterad. Att vara olik alla andra är inget som jag valt. På samma sätt som man inte kan välja sina föräldrar, kan man heller inte välja vilket land man föds i.

Det utanförskap jag kände då har präglat hela mitt liv och jag känner det än idag. Det gör lika ont varje gång jag påminns om att jag inte är som alla andra. Artikeln i Resumé om etniska svenska som byter namn för att sticka ut var en påminnelse om att jag aldrig kan släppa ner garden, att jag hela tiden måste ta fighten att hävda min rätt. Och jag är inte ensam om att känna så. Vi är många som på ett eller annat sätt avviker från normen som känner likadant.

Spelar ingen roll om jag byter namn eller om jag färgar håret blont, jag är annorlunda och kommer alltid att vara det. Men jag vill inte behöva göra avkall på den jag är eller be om ursäkt för mitt ursprung. Därför gjorde annonsen i DN ont. Därför gjorde artikeln i Resumé ont.

Jag vet att ni finns, ni som öppnar upp, välkomnar och får oss att känna tillhörighet och gemenskap, men ni kan göra ännu mer. Som privatperson kan du börja agera och ta ställning. Som en person i kommunikationsbranschen bör du ha ett inkluderande perspektiv i dina projekt och framförallt, öka mångfalden på arbetsplatsen och i de ledande positionerna.

Det är dags att börja agera. Gå i demonstrationståg, säg ifrån när någon blir illa behandlad på t-banan, prata om utanförskap, sluta gå till din smygrasistiska frisör och stötta organisationer som EXPO.

För jag vill inte känna så längre. Ingen ska behöva känna så. Därför uppmuntrar jag er, alla ni som har verktygen, förmågan, kunskapen och har hjärtat på rätt ställe: TA ERT ANSVAR! Hjälp mig och alla i min situation att aldrig behöva känna så igen.

Verka för att öka mångfalden och fokusera bortom hårfärg, kön och läggning. Framförallt uppmuntrar jag er, alla ni som har en plattform att göra era röster hörda! Säg ifrån och visa tydligt var ni står.

Ni kan börja med att läsa min kollega Brits Stakstons inlägg där ni hittar instruktioner om hur ni anmäler annonsen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för våra senaste nyheter, spaningar och tips.

Till toppen