ABC i påverkan

Brit och Per 1

Brit Stakston och Per Grankvist, foto Lena Dahlström

Almedalen tips & tricks

Det blir som vi tidigare berättat en fjärde säsong av det populära morgonprogrammet Godmorgon Almedalen. I år återgår vi till de verkliga rötterna för programmet. Drivkraften för Godmorgon Almedalen har varit lusten att ge fler människor förståelse om vad Almedalen egentligen handlar om. Embryot till GMA startade med att jag 2009 twittrade mig igenom Almedalen för att i realtid visa vad som hände där, för de som inte var på plats. Ett resultat av den respons vi fick då blev att vi året efter  livesände ett morgonprogram med premiär Almedalen 2010.

Nu blir det alltså fjärde gången och nytt för i år är att det blir mindre fokus på de politiska partierna och mer om hur olika aktörer arbetar för att driva opinion, nätverka eller gör affärer i Almedalen. Ett ABC i påverkan som ska inspirera till engagemang och ge förståelse för det som händer.

Ny programledarduo

I år delar jag programledarskapet med en nykomling i det här sammanhanget, journalisten Per Grankvist, till vardags fristående skribent och tidigare hållbarhetsredaktör på Veckans Affärer, där han bland annat var ledde flera av tidningens största evenemang.

Per är en driven intervjuare som också har en fantastisk egen förmåga att sätta frågor i större sammanhang. Det kommer väl till pass i årets säsong av Godmorgon Almedalen som handlar lika mycket om det Almedalen som syns i medias lins, som allt det som händer bakom. Dessutom är han precis sådär lagom galen för att vi ska kunna ta ut svängarna lite och bjuda på det oväntade tänker jag!

Själv kommenterar Per sin medverkan så här:

– Jag har alltid varit förtjust i Godmorgon Almedalens nytänkande sätt att göra tv och ser fram emot att jobba tillsammans med Brit och resten av redaktionen. Att få vara med och göra ett program som på ett nyfiket och prestigelöst sätt är både ett aktualitetsprogram och samtidigt ett ”Almedalen 2013 – så funkar det” ska bli väldigt spännande, och den lille folkbildaren i mig jublar förstås säger Per Grankvist.

Nöjesbevakning

Dessutom är en av årets roliga nyheter att Niklas Svensson, Expressen, gästspelar hos oss som nöjesreporter med direktrapporter från nattens minglande. Vi kommer också berätta mer om just det informella nätverkandets spel och arenor i Almedalen. Vem är bättre på att ge inblick i det än Niklas som kommer vara överallt och i alla kanaler som vanligt.

Produktionsproffs

Produktionen av programmet sköts som tidigare år av Falkevik & Danehav  och de säger så här inför sommaren:

Det känns riktigt kul att vi återigen väcker Visby och resten av Sverige med GMA! För oss har det alltid varit en plats där vi med produktionen provat nya former på vad vi kan göra med en lättmanövrerad och verkligen interaktiv talkshow. Det fångar verkligen också det fina med Almedalen, mötet med stora och det lilla. Vi är redo att åter ta tempen på Almedalen!

En viktig del av produktionen är förstås platsen också. Glädjande nog kan den som vill följa livesändningen eller  träffa oss komm till Bloggplats H12 Wisby Strand/Almega där vi sänder ifrån.

Vad vill du vi ska ta upp?

Det vore kul att höra vad vill du se i programmet i år? Vem vill du höra berätta om hur de påverkar eller vad undrar du över hur det funkar i Almedalen?

/Brit Stakston

Det här är inlägg 93 av 100 i bloggutmaningen #blogg100, här kan du läsa vilka andra som deltar. 

Till toppen