2006 PR Floppar

Vilka var 2006 års PR-floppar. Att det är valår präglar listan.

Alliansregeringen
Har vi varit med om en sämre start ur ett PR-perspektiv? Förväntningarna var högt ställda. Det osannolika hade inträffat att socialdemokraterna efter oändligt antal år vid makten fick lämna statsrådstaburetterna. En ny regering, ledd av de nya moderaterna, skulle ta över rodret. Stilige Fredrik Reinfeldt stod högtidligt i riksdagen och läste upp ministerlistan. Sen kom syndafloden. Obetalda TV-licenser, svarta löner, skatteflykt etc. Det verkade som de nya ministrarna blev tagna på sängen:

– Vaddå, blir man granskad av media om man blir minister?
– Oj! Ska man ha rent mjöl i påsen som minister?
– Varför har inte Fredrik sagt det!

Chiló och Borelius fick gå. Det var som om den nya regeringen aldrig kom på banan innan man sopades bort. Och efter de första katastrofala veckorna har den nya regeringen haft svårt att resa sig. Reser de sig under 2007? Men som vi vet – när man nått botten så är ”The only way is up!”.

Journalister som blir ministrar
Chiló och Borelius – två ministrar som kom, gick och förpassades till historieböckerna. Intressant att båda har en bakgrund som journalister. Varför blev deras karriärer som ministrar så korta? Tog de inte råd från någon hur man bör hantera medierna? Behövde de varken medietränas eller ha pressekreterare?

Folkpartiet
Mycket politik blir det, med 2007 var ju trots allt valår. LUFare som tar sig in på SAP-net. Ett parti som vet men inte vet. En partisekreterare tvingades avgå mitt under valrörelsen. Andra tog time-out. En partiledares förtroende raserades. Och väljarna flydde från partiet som försökte profilera sig på ordning och reda.

De nya partierna som ville in i riksdagen
Trots att man hade PR-geniet Gudrun Schyman ”the survival woman” som dragplåster så fick aldrig FI sitt genombrott. Gudrun och de övriga i Feministiskt Initiativ misslyckades och riksdagsplatserna uteblev. Samlade ihop knappt en procent röster. Gudrun kommer alltid igen – men gör FI det? Kommer någon ihåg att Sjukvårdspartiet och Junilistan försökte ta sig in i riksdagen?

Anna Sjödin

Lite mer politik. Hon kom, slogs, kämpade för sin överlevnad och avgick. En blöt natt på Crazy Horse slutade i fyllecell med dagsböter. Hon insåg allt försent att hennes trovärdighet som ledare för SSU var kraftigt urholkad.

Dokusåporna
TV-kanalerna fortsatte att satsa på olika doku-såpekoncept. Vem minns Trälen och Miljonärerna? PR-succén uteblev och likaså tittarna. De deltagare som hade hoppats på att deltagandet i någon av dessa såpor skulle ge en fribiljett till nattlivet fick en tuff besvikelse. Intresset för dokusåpadeltagarna har svalnat och det rejält.

SPINN

Årets ankdamms flopp: SPINN – PR-branschens motsvarighet till Guldägget. Det tredje året trodde vi nog alla att det stora genombrottet skulle komma. Men nej. Från att ha varit någon som intresserade några andra än PR-branschen förpassades SPINN i år till en ren branschangelägenhet. Bagarens barn brukar man ju prata om. Vi PR-konsulter tycks inte vara särskilt bra på att göra PR för oss själva eller vår bransch. Lite pinsamt. OK, det kanske låter surt sa räven eftersom vi på JMW inte tävlade i år. Trots detta kan jag inte avstå från floppa SPINN.

Bubblare
Sudoko, Unika Partiet, Lunarstorm, Eurovision Song Contest, Carola, Carl Bildt, Världens största Trisslott, RSS etc.

Vi har säkert missat många flippar och floppar. Men efter heta och inflammerade diskussioner här på byrån så blev detta den minsta gemensamma nämnaren.

BjM

Till toppen