What is in a Name

Jag läste någonstans att det blir allt vanligare att byta namn i Sverige. Tror i och för sig att det handlade om personnamn, men nu tycks även krig och hela länder ha hakat på trenden.

Tre exempel från den senaste veckan:

Kriget mot terrorismen > Det långa kriget
USA:s militärledning vill byta namn på sitt ”krig mot terrorismen”. Nytt namn föreslås bli ”The Long War”. Ett lagom propagandistiskt namnförslag som (medvetet) för tankarna till begrepp såsom ”Det kalla kriget” eller ”Det 30-åriga kriget”.

Attac > Folkrörelsen för Global Rättvis Välfärd
Det har varit tyst kring rörelsen Attac! den sista tiden. Kanske är det därför man nu diskuterar ett namnbyte, även om jag personligen har svårt att tro att det lätt pretentiösa ”Folkrörelsen för Global Rättvis Välfärd” kommer att locka särskilt många nya sympatisörer. (Attac! står f.ö. för Föreningen för beskattning av valutatransaktioner för medborgarnas bästa. )

Danmark > ????
Den mest spännande namnbytesdiskussionen står nog ändå Kommunikationsforum.dk för. Sajten har utlyst en tävling för att hitta ett nytt namn, logo och värdegrund till det land som tidigare gick under namnet Danmark. (Tack Resumé för det tipset)

Vet inte om det finns någon minsta gemensamma nämnare mellan dessa tre föreslagna namnbyten. Möjligen skulle det vara en akut brist på självkänsla.

Andra bloggar om: , , ,

Till toppen