Pionjär på att förena lönsamhet och hållbarhet

Igår dog The Body Shops  grundare Anita Roddick endast 64 år gammal. The Body Shop som startades 1976 blev den gemensamma referensramen för socialt och miljömässigt hållbart företagande som drev på utvecklingen framförallt under 90-talet. Från en butik i London 1976 till idag nästan 2000 butiker på 50 olika marknader. . .

Den utveckling som Anita Roddick inte bara var med och påverkade utan till stor del drev och initierade själv har betytt extremt mycket för det fokus vi idag har på CSR-frågor.
The Body Shops mission är formulerad som:

“Businesses have the power to do good. That’s why The Body Shop’s Mission Statement opens with the overriding commitment, ”To dedicate our business to the pursuit of social and environmental change.” We use our stores and our products to help communicate human rights and environmental issues.”

Helhetssynen Anita Roddick praktiserade i sitt företagande har gjort att hon är en av nyckelfigurerna för en utveckling som fått till och med kostymnissarna att erkänna att trädkramarna inte varit helt ute och cyklat under hela resan . . .

Anita Roddick var en pionjär och visade att det var möjligt. Det starkaste i hennes mission och är också den svagaste länk som ännu finns – de sociala dimensionerna av hållbart företagande.

Brit

P.S.

The Body Shops hemsida har i skrivande stund inte ens på nyhetssidan  en enda rad om sin grundares dödsfall . . .

D.S.

Till toppen