Kompetens före kön

I lördags utsågs Katrin Stjernfeldt Jammeh som efterträdare till Ilmar Reepalu. Kul! Och grattis Katrin. Branschtidningen Resumé valde att plocka upp detta. Också kul. Vad som däremot upprör mig är rubriken som lyder: ”Kvinnligt pr-proffs tar över efter Reepalu”

Resumé

Jag har lite svårt att se hur relevant det är att skriva vad Katrin har för kön. Spelar det överhuvudtaget någon roll? Hade Resumé valt att skriva ”Manligt pr-proffs tar över efter Reepalu” om efterträdaren varit en man?

Visst. Vi förstår, det är första gången en kvinna väljs till kommunstyrelsens ordförande i Malmö MEN att två gånger referera till Katrin som ”kvinnligt pr-proffs” och som ”pr-kvinnan” tar ju ändå priset. Vad ger det för signaler när en av våra branschtidningar väljer att trycka fram Katrins kön istället för kompetens?

Dags att Resumé börjar föregå med gott exempel och visar att kön inte spelar någon roll. Det viktiga är väl ändå att Katrin, och alla vi andra, har rätt kompetens för det jobb vi gör!

Jag har ett förslag till Resumé, testa att skriva könsneutralt nästa gång. Blir lite bättre då. (Vi hjälper er gärna med rubriksättningar)

Update: Resumé har ändrat i artikeln. Bra!

Till toppen