Ingen kan längre kontrollera sitt innehåll

Användarskapat innehåll, i form av bloggar, videos, podcasts etc. växer lavinartat och sociala funktioner börjar få mer och mer genomslag även i traditionella mediers digitala satsningar. Några exempel på detta är möjligheten att kommentera artiklar, samt twingly-inlänkning av bloggar som skriver om artiklar på nyhetssajter t ex. Båda dessa är det medierna som tar beslut om att inkludera eller inte.

Nu kommer dock Spinspotter, en tjänst där man genom en add-on till Firefox (Snart även för Internet Explorer) kan:

  • Markera text på sidor man anser har ”spin” i olika form,
  • Se vad andra har markerat som ”spin”
  • Se den av andra och dig redigerade texten

En liknande tjänst som funnits ett tag är MyStickies, som är en add-on till Firefox, med vilken du kan sätta ”post-it-lappar” på sajter du besöker. Nätet blir en form av ”klotterplank”. En stor skillnad mellan MyStickies och nya Spinspotter är dock att kommentarerna på Spinspotter är tillgängliga för alla med verktygsfältet installerat, medan MyStickies är för personligt bruk.

På nya spinspotter är dessa de alternativ av olika sorters ”spin” som kan väljas:

… different types of spin include: Reporter’s Voice (the reporter is writing to convey meaning beyond supported evidence), Passive Voice (the subject of the sentence isn’t the person performing the action; not identifying who did it!), Biased Source (the reporter doesn’t disclose their view or affiliations or those of their source), Disregarded Context (the reporter leaves out parts of an event without giving equal weight to the full aspect of what happened), Selective Disclosure (the reporter fails to mention a critical element of the story), Lack of Balance (the reporter fails to give equal voice to both sides, or all sides, of a controversial story), Over-Reliance on Press Releases (the reporter reprints a press release as if it were a news story).

Media kan alltså inte själva längre bestämma om möjligheter att kommentera innehåll på den egna sajten skall tillåtas eller ej. Nyheter som förmedlas kan fyllas ut, nyanseras mer eller kanske t o m skjutas i sank. Det är också otroligt intressant i och med att företags- och produktsidor kan få kommentarer av konsumenter. Produkter och företag som inte håller måttet blir straffade för det på sin egen sajt. Konsumenter behöver inte längre på samma sätt söka upp konsumentbetyg på sajter som epinions.com eller prisjakt.se. Samtidigt får ju företag som verkligen gör allt för sina kunder kanske extra skjuts av att de får rekommendationer på sin egen sajt.

Något som ser ut att saknas som kategori är direkta felaktigheter, även om det såklart ändå går att rapportera. En möjlig risk med denna tjänst är såklart att det alltid finns personer som medvetet vill sabotera för andra. Det kan t ex finnas företag som vill baktala andra, journalister eller läsare som vill kommentera andras artiklar negativt osv. Att inte låta folk vara anonyma är en god lösning på detta. Och med stort antal användare brukar nya felaktigheter korrigeras snabbt, precis som på Wikipedia.

Hittills har tjänsten varken någon vidare spridning eller användning vad jag kan märka efter att ha provat, och värdet av den blir därför inte så stort ännu. Men, får den spridning och folk börjar aktivt kommentera och komplettera nyheter, produkter och företag så är det en otroligt intressant utveckling, och ytterligare ett stort steg i det nya medialandskapet, där alla har en egen megafon, och där ingen längre kan styra budskapet eller ens det egna ”innehållet” till 100%.

En intressant aktuell iakttagelse är att ett felaktigt rykte så som Steve Jobs hjärtattack, som Brit tidigare nämnt, med hjälp av en plug-in som Spinspotter ganska snabbt kan klaras upp, så fort en användare som vet vad som verkligen har hänt noterar felet. Naturligtvis krävs en ganska stor spridning av en sådan plug-in för att detta skall fungera bra, men det är ändå en spännande tanke. Även jag tillåter mig att citera Chris Brogan:

Citizen journalists can be inaccurate, too. The beauty of the web is that multiple news sources and communications channels hopefully help us sort this all out faster.

Via: Beta Alfa

MyStickies via Svartling

Läs mer på:
ReadWriteWeb

/Kristofer Mencák

Till toppen