Halvtid på praktiken

Praktik är ett sätt att få arbetslivserfarenhet och vi är väldigt glada över att så många vill utvecklas hos oss på JMW. Under de senaste åren har vi hittat några guldkorn bland alla ansökningar, där praktiken ibland övergått i en anställning. Vi värderar våra praktikanter högt, och just nu gör Samuel Skwarski sin praktik hos oss. Nedan är hans summering.

 

Halvtid på praktikenSamuel Skwarski

Det har snart gått en månad sedan jag med snabba steg småsprang längst med Kungsgatan mot min första dag som praktikant på JMW. När jag klev in i hissen på Kungsgatan 24 och tryckte på knappen för våning 7 kändes minuter som timmar. Hissdörren öppnades och sedan dess har dagar känts som minuter. Tiden går fort när man har kul (och mycket att göra).

Tiden har också gått väldigt fort sedan jag för första gången tog kontakt med JMW. Det var på våren 2012 och jag hade läst min första termin på kommunikatörsprogrammet vid Södertörns Högskola. Jag var nyfiken på PR-branschen och spontansökte sommarjobb. På JMWs blogg läste jag spaningar om allt från hur digitaliseringen förändrat kommunikationsbranschen till hur man når ut i Almedalen. Tyvärr blev det inget sommarjobb, men det fanns en bredd i uppdragen och en känsla kring JMW som tilltalade mig. Så när det blev dags att söka praktikplats visste jag vart jag helst ville vara.

Så hur känns det då? En vän skickade frågan på SMS efter första veckan och jag svarade: – Lite rädd, lite glad, lite stressad, lite lättad… Som praktikant kan det ibland kännas skrämmande att kastas från studentliv rakt in i arbetsliv. Och visst är skillnaderna stora, deadlines kortare och dagarna längre. Men alla nya kollegor och spännande uppdrag gör att det trots allt inte känns så skrämmande som det kan göra de där minuterna innan dörren öppnas.

JMW är en PR-byrå med både små och stora uppdrag, och som praktikant får du vara med i högt och lågt. Ena dagen gör du research inför en pitch, den andra skriver du pressmeddelanden, spånar kampanjidéer eller gör intervjuer, för att den tredje utvärdera och förbereda presentationer. Variationen i arbetsuppgifter kombinerad med mycket ansvar och tydlig feedback gör att praktiken på JMW känns utmanande och utvecklande. Varje dag.

Hittills har ingen dag varit den andra lik och jag har fått en insyn i livet som kommunikationskonsult. Fått insikt i massor av olika företags utmaningar. Övat på PR-hantverket, att skriva, göra analyser och medielistor. Allt det som är PR-yrkets ammunition i en ständigt uppkopplad och föränderlig värld.

Nu återstår alltså 5 veckor av praktiken på JMW och när jag står i hissen på väg upp till kontoret önskar jag att veckorna ska kännas som år.

/// Samuel Skwarski

Vill du göra praktik på JMW? Skicka ett mejl till thomas.hansen@jmw.se

Till toppen