”Friheten skymtar på skärmen” – bättre årsavslutning finns inte

 

Trodde året kunde avslutas utan ett sista blogginlägg men måste lyfta fram och tipsa om dagens mest inspirerande läsning.

Artikeln i dagens DN om hur ”Friheten skymtar på nätet” om den vietnamesiska webbtidningen VN-Express. Hur chefredaktören Duc Thang efter ett besök i Sverige bestämt sig för att göra en hemsida. I ett land där då en av hundra hade tillgång till nätet och där alla media är politiska propagandaredskap.

Thang återvände och inom ett uppdrag för ett statligt webbföretag gjorde han en webbsida där nyheter kommenterades. Han lyckades på ett märkligt sätt undgå politisk styrning. När sajten sedan hade 2 miljoner besökare var det svårt att stänga ner den.

DN beskriver utvecklingen att det vore: ”som om svenskarna ratat DN och börjat tanka sina nyheter hos Vägverkets sajt”.

Idag har webbtidningen 6 miljoner läsare och är den 82:a mest besökta sajten i världen. Och den enda tidningen i Vietnam som inte styrs av något departement.
”Hur VN-Express lyckats bli det enda undantaget från den regeln är en riktigt uppbygglig historia om hur tekniken kan rita om kartan.”

Läs och inspireras! Det ger oss viktiga perspektiv dels på våra egen vardag dels för insikten om att tillgång till nätet  är en viktig pusselbit för länders utveckling och demokrati. Statistiken för tillgången till Internet ser ut så här i världen.  Det är en talande påminnelse om hur olika förutsättningarna är. Vi glömmer ibland bort det.

– – –

Lite annan rolig läsning så här på årets nästsista dag är ju alla dessa årssummeringar från den svenska bloggvärlden 2007. Researcher samlar briljant nog länkar på årslistor.
 
Jonas Morian konstaterar i sin årskrönika om bloggåret 2007 bl.a. att:

”Och så blev det augusti. Och jag registrerade ett konto på Facebook. Bad move. Galet mycket tid och energi har jag sedan dess ägnat åt att återknyta kontakt med faktiska vänner, ytligt bekanta, släktingar, gamla skolkamrater och folk jag knappt känt alls.”

”Väldigt skoj – men grymt tidsödande. Mitt bloggande har definitivt blivit lidande av detta.”

Ja just det, undrar hur många minuter vi alla lagt på Facebook under hösten. Vi på JMW har ju trots tidsåtgången landat i just fördelarna med det hela – den pedagogiska knuff framåt för de sociala mediernas möjlighet som Facebook gav. 10 år efter den stora internetrevolutionen i Sverige behövdes den där vänliga knuffen framåt – även om vi fick en del kastande får och vampyrbett på köpet. Men det säger ju också en del om komponenter som behövs  .  .  .

Fredrik Wass summerar också ambitiöst bloggåret som gått i sin Bisonkrönika: ” För dig är det förhoppningsvis bra tips om inlägg du inte läst eller en temperaturmätare på vad som varit hett i bevakningsområdet under året. Jag har förstås inte tagit med alla inlägg men försökt få med det som känns mest historiepåverkande.”

Det är verkligen rolig och nyttig läsning om vad som påverkat under året. Och det ger också en god bild av hur framgångsrik positionering av kunskap sker stegvis. Fredrik Wass blev under år 2007 Mr Facebook #1 vilket är glädjande och välförtjänt. Grattis! Helhetsbilder behövs alltid och kunskap är hårdvaluta som alltid ger utdelning.

– – –
Gott nytt år alla!

/Brit

Till toppen