Biohacking – att utveckla ett bättre mänskligt liv

Biohacking – att utveckla ett bättre mänskligt liv

En rörelse som växt senaste tre-fyra åren är biohacker-rörelsen. En hel del höjde också på ögonbrynet när SJ gick ut med att man nu kan använda ett chip inopererat i handen för att åka tåg. Samtidigt finns det starka indikationer att Apple håller på att ta fram sensorer för Apple Watch som ska mäta mycket mer än bara rörelse. Biohacking handlar om att hacka den mänskliga kroppen i en bred mening. Det låter både tuffare än det är och samtidigt är det oerhört mycket mer spännande än det kanske låter. Hacking i grunden är något positivt: att undersöka, att mäta och sedan hitta sätt att förändra och förbättra. Det är i stort också vad biohacking går ut på. Att utnyttja teknologi och vetenskap för att på så sätt göra vårt liv bättre.

Förra veckan möttes intresserade på en konferens: Biohacking Summit. Det som presenterades var allt från teknik, att förstå hur man optimerar ketoner för att ge sin hjärna bästa möjliga förutsättningar. Det handlade om vad det innebär att vara människa, hur forskare tittar på hur man kan använda skönhet och smink och hår för att styra digitala processer, hur optimerar man sitt minne till hur man kan skapa sin egen tidsmaskin genom att utnyttja olika appar inom Apple-sfären. Det sista var visionären Chris Dancy som tipsade om att resa i tiden genom att utnyttja allt från appen Bilders AI till Apple Watchs möjlighet att med kronan både gå framåt och bakåt i tiden.

Nördigt ja, men spännande då det utgår från att teknologi och vår egen kropp kan samarbeta för att på så sätt utveckla ett bättre liv. Biohacking befinner sig i skärningspunkten av digital teknik, medicinsk vetenskap, nya insikter om kost och träning och med en dos internet-hippieanda. Det är en rörelse där artificiell intelligens möter gamla tankar om naturlighet från Rousseau och tanken om alltings enhet möter ”peak Individualism”. Det är ibland bara konstigt, lätt surrealistiskt men kärnan i biohacking är hela tiden hur vi ger människan ett bättre liv.

Så hur skulle man kunna sammanfatta biohackingens olika delar?

Tekniken används till att mäta. En stor del av biohacking-rörelsen är quantified self som på olika sätt mäter allt som man tar sig för. Den digitala tekniken har gjort det både billigt, enkelt och säkert att kunna få data på ganska många parametrar i den mänskliga vardagen. Allt från stegräknaren till avancerade sensorer i ringar eller kläder som ger ägaren möjlighet att se hur kroppen mår. En annan del av detta är också tillgången till billiga och tillförlitliga DNA-test vilket ger ytterligare möjlighet att förstå mer av sig själv och med hjälp av analyser (självklart också de digitala) börja lära sig mer om sig själv, sina beteenden och vanor.

Nästa steg är att med hjälp av modern medicin, beteendevetenskap och insikter från fysik, biologi och kemi kunna se hur man ska kunna just förbättra, öka potentialen och därmed leva bättre. Genom att vi står inför en revolution av vad vi äter genom Food 2.0-rörelsen så innebär det också att vi också har tillgång till helt nya möjligheter att utveckla kroppen, vi har tillgång till nya träningsformer och genom globaliseringen lär oss mer från andra kulturer.

När vi förstår så mycket som möjligt om oss själva och vet vad vi ska göra så handlar det om att göra det. Förändra beteende, förändra kultur och utnyttja potentialen i sig själv. Men också utnyttja teknologi för att optimera livet. Här kommer rfid-chip och andra kanske lite märkliga idéer in: det förenklar livet. Det kan köpa oss tid, möjlighet att slippa vissa av vardagens irritationer.

Biohacking idag är en rörelse som står där sociala medier stod 2007-2008. Motstånd finns – inte minst mot de delar där biohackerrörelsen väljer att stoppa in teknologi i själva människokroppen. Vissa inom rörelsen som är febrigt frälsningsaktigt – man har sett ljuset. Det är litet och nördigt, det spretar åt många olika håll.

Samtidigt så är det en logisk utveckling av den teknik, den kunskap och den kultur vi ser utvecklas sakta i samhället. Mycket kommer att försvinna med tiden men mycket kommer visa sig vara något som alla kommer ta del av i framtiden.

Hur kan du börja att hacka din kropp?

  1. Gör det enkelt.
  2. Skaffa något som kan hjälpa dig att mäta din rörelse, testa också att mäta din sömn.
  3. Ladda ner en app som kan hjälpa dig att dokumentera andra saker i din vardag: mat, känsla – du väljer.
  4. Välj en tidsrymd: en vecka, en månad eller 100 dagar och försök att dokumentera din vardag.
  5. Titta sen på datan och fundera över de enkla sakerna: varför är det så svårt att få till 10k steg på söndagar? Varför sover jag dåligt var tredje onsdag? Äter jag verkligen bara pasta under veckorna?.
  6. Utifrån det så vet du mer om dig själv – och kan börja att förändra ditt beteende.
  7. Hitta nya sätt att spendera lördagar på, börja äta bönpasta och titta på vad som händer i samband med den där onsdagen och torsdagen var tredje vecka.
  8. Utveckla och lär dig mer, testa fler saker.
Till toppen