Bilden av påven

Att påven drog sitt sista andetag i helgen har inte någon kunnat missa och var inte oväntat. De senaste veckornas livskamp har vi följt i media.

Men bilden av påven har förändrats i svenska medier. Den dominerande bilden har varit en konservativ abort-, kvinnopräst-, preventivmedel- och homosex-motståndare. Jag kanske har varit blind och fast i mina konventioner, men det känns som att vi helt plötsligt får ta del av en helt annan bild – en annan påve. En påve som satte de mänskliga rättigheterna i främsta rum. Som stod upp för freden, friheten och demokratin. En påve som kanske var en av de viktigaste personerna bakom järnridåns fall och Öst- och Centraleuropas frihet.

Är det så att svenska medier har givit en bild av påven där man bortsett från hans internationella fredsarbete? Varför är det främst påvens åsikter kring abort och kvinnopräster fått uppmärksamhet i media? Är fred mindre viktigt än abort i svenska medier? Är kvinnoprästmotstånd mer intressant att skriva om än Östeuropas frigörelse?

BjM

Till toppen