Årets PR-flippar 2006

Ännu ett år lider mot sitt slut. Trots att snön inte infunnit sig så har mörkret tagit över. Dagarna är korta. Nätterna långa. Det är mörkt när man går till jobbet. Mörkt när man går hem.

Som traditionen bjuder så sammanfattar vi på JMW årets PR-flippar och floppar. Först ut är årets flippar.

Klimathotet
Efter att ha varit glömt under några år så är nu miljön och framförallt klimathotet överst på agendan. Efter Al Gore och miljökonferensen i Nairobi har klimathotet dominerat media. Den milda vintern, det oavbrutna regnandet på Västkusten och de efterföljande översvämningarna har bara ökat uppmärksamheten. Maten ska inte transporteras. Vi bör undvika flyga. Etc. Råden duggar tätt. Och mitt i allt har SVTs metrologer skördat stora framgångar. Metrologerna har blivit de experter vi lutar oss mot för att finna vägledning.

De nya moderaterna
Moderaterna lyckades med konststycket att förändra bilden av sitt parti och locka stora, nya väljargrupper. Bilden av Gösta Bohman var som bortblåst. Moderaterna var det nya arbetarpartiet. Men efter valet har de nya moderaterna försvunnit. Tillbaka är det gamla moderata samlingspartiet. Eller är det bara en framgångsrik PR-kampanj från socialdemokraterna? Eller fanns det bara en framgångsrik strategi före valet och efter valet… ingenting.

Christer Fuglesang och Rymden
Han är överallt just nu. Ovanför oss. I TVn. Direktsändning på nätet. På radion. Christer som hånades av Killinggänget i Kapten Glenning har tagit revansch. Och det är rejält. Rymden och Christer är hetare än någonsin, liksom naturvetenskapen.

Web 2.0, Youtube och Google
Allt ska vara web 2.0 just nu. Efter bloggen kom web 2.0. Extra fart tog det när Youtube förvärvades. Det dyker upp nya sociala sajter varje dag och den här veckan gick MySpace upp i toppen på visade sidor. Youtube är en av de hetaste sajterna på nätet just nu, säg den som inte besökt Youtube. Att grabbarna bakom sajten fick väldigt mycket betalt och att de gjorde en av världens bästa pressreleaser gör dem inte mindre heta (se nedan). Google är också en PR-flipp som kvalar in på listan utan tvekan. De tar över nätet. Allt som är intressant och nyskapande tar de över. Inte en tidning har missat Googles Internetkorståg.


Maud Olofsson

När hon valdes till partiledare var centerpartiet uträknade. I samband med EMU-omröstningen så nådde hon sin botten då hon nämnde Hitler och EMU i samma mening. Sedan dess har det bara gått uppåt. Hon lyckades styra Centerpartiet till att bli ett modernt, liberalt parti. Hennes skratt och engagemang gjorde henne till mediernas favorit, och framförallt de borgerliga ledarskribenterna. Från att Centerpartiet var borgerlighetens sorgebarn så blev de Alliansens ordningsman. Dessutom lyckades man med konststycket att gå från ett landsbygdsparti till att bli ett storstadsparti med rötterna på Stureplan.

Bönder
Löp efter löp. Bonden har gått från något trist och tråkigt till Sveriges nya sexmaskin. Allt tack vare TV4s succé ”Bonde söker fru”.

Bubblare
Borat
Från Ali G till egen film, via en extremt intensiv och framgångsrik viral kampanj. Borats framgång är imponerande. Och Kazakhstan borde vara lyckliga över all uppmärksamhet. Enligt utsago ska turismen till landet skjutit i höjden.

Nintendo Wii
Spelkonsolen som alla räknade ut. Kom och fick folk att köa i dagar. Och alla skrev om den.

Filipa Reinfeldt
Hon är överallt och gärna bakande mandelformar. Nästan perfekt. Snyggast på Nobelfesten. Alltid fräsch. Är hon Sveriges svar på Hillary Clinton? Är det hon som tar över ledarskapet i moderaterna när hennes man gjort sitt?

Övriga nominerade
PR-Reklam, Göran Hägglund, Fotbolls-VM, H&M, Mandelkvarn, etc, etc.

BjM

Till toppen