Almedalen overload

I år, igen, följer jag Almedalen från fastlandet. Det är med stor stolthet jag följer hur min idé om JMWs närvaro i Almedalen utvecklas till något mycket bra. Det är skönt att se hur mina medarbetare gör en fantastisk insats.

Jag kan inte låta bli att reflektera över den bild av evenemanget som sprids, via de traditionella och sociala medierna.

När man är på plats i Almedalen så är det alla möten mellan människor som är det viktiga. Byggandet av kontaktnät. Diskussionen, engagemanget, debatten och utbytet som gör Almedalen till något helt unikt. Trots mängden av möten. Tack vare all inspiration som ges så klarar man av alla intryck och all ny information. Det är delvis en bild som går igen i de sociala medierna. Där finns glädjen, entusiasmen. Och nyfikenheten.

Men mediebilden som förmedlas till oss som inte är på plats tenderar till att bli ett slagfält. Engagemanget och mötena människor mellan lyser med sin frånvaro. Det förenklas till en kamp om medieutrymmet. Där kortsiktiga PR-stunts och spektakulära utspel avlöser varandra. Det kanske beror på att det är valår i år, men till slut drabbas jag av Almedalen overload. Det börjar räcka. Jag orkar inte ta till mig mer när jag befinner mig på fastlandet långt från alla inspirerande personliga möten.

Från min horisont är nästan så att Almedalen omvandlas till ett jippo där de politiska partierna spelar ut varandra för att maximera den egna uppmärksamheten och minimera konkurrenternas. Rykten får fart och undergräver partiledares trovärdighet och tar fokus från andra frågor. Presskonferenser planläggs så att de minimerar deltagandet på konkurrentens. Spektakulära grillfester drar till sig uppmärksamheten. Partierna omvandlar politik till en kamp om medieutrymmet. Inte om idéerna.

Almedalen är början på den valrörelse som kommer att ta fart om några veckor. Positionerna låses fast här i Almedalen. Vinnare träder fram. Förlorarna blir tydliga. Om tendensen från Almedalen fortsätter så är jag rädd för att den valrörelse vi går till mötes kommer att ha mer fokus på form än innehåll.

Björn Mellstrand
Från ett soligt Kungsgatan som känns oändligt långt borta från politikens och PR-branschens epicentrum.

Till toppen