Vad är privat?

Innehållet i och begreppet privat har förändrats under de senaste åren. Med dokusåpor, sociala medier, mingelsajter, bloggar etc så har vi flyttat gränsen för det offentliga. Det som tidigare var privat, som till exempel bilder från en fest eller ett nattklubbsbesök, ligger idag ute på nätet till allmän beskådan. Sina innersta tankar och funderingar som många höll för sig själv delar man i större utsträckning med sig till alla som är intresserade av att läsa på sin blogg.

Att bli sedd är säkert en av våra människors grundläggande behov. Vi vill vara någon. Vi vill att andra människor ska ha en åsikt, gärna tycka om, oss. Och idag går vägen till att bli sedd, att vara någon och bli omtyckt via att man delar med sig av vad som tidigare uppfattades som privat.

Vi människor har parallellt ändå ett behov av en privat sfär också. Storleken på den privata sfären varierar säkert mellan individ och individ. Men i takt med de sociala mediernas etc genombrott så tycks den privata sfären minska hos allt fler människor. Vad händer då när alla kan ta del av alla delar av våra liv?

Vi som är vana med att en stor privat sfär funderar säkert en och två gånger innan vi börjar dela med oss av vårt privata fotoalbum. För oss som inte vuxit upp med detta nya mediebrus är steget att ge avkall på vår privata sfär betydligt längre än vad det är för den generation som vuxit upp i en tid av ökad offentlighet.

Men när den privata sfären på område efter område minskar kompenserar vi då med att låta andra delar av våra liv bli mer privata? Finns det saker som tidigare var offentliga som vi idag betraktar som privata? Jag har inga svar utan funderar bara.

Låt mig konstatera att jag för någon vecka sedan började kolla jobbsökare på det just nu hetaste sociala nätverket- Facebook. Och finns man inte där funderar jag över varför. Har man inte koll? Finns man där så försöker jag skaffa mig en bild av personen i fråga. Skulle den passa in hos oss? Det känns som jag snokar i deras privatliv. Men är det privat när det ligger utlagt på en sajt?

Gränsen mellan det privata och offentliga har flyttats eller håller på att suddas ut. Och pendeln kommer att slå tillbaka. Ett stort antal människor väljer redan idag att avstå från att delta i det offentliga livet på de sociala medierna. Och? En avslutande reflektion kanske – finns de då?

Vad är privat när hela mitt liv finns tillgängligt – när mitt digitala DNA kan följas av alla. Om jag inte har ett digitalt DNA finns jag? Eller vad är det som är privat när man har sex på TV, visat upp alla sina partybilder och publicerat alla sina tidigare arbetsgivare. Eller är allt bara en regisserad bild? En fasad som man vill visa upp?

Björn

Till toppen