Twingly Channels en del av demokratiseringen av informationsflödet

Twingly, en svensk wonderboy som hittade en nisch och fortsatte att utveckla den tillsammans med de traditionella medierna och bloggarna har idag lanserat Twingly Channels. Deras idé innebar att de ställde sig mellan traditionella medier och nya medier och såg till att synkronisera och synergera de gamla medierna med de nya genom sin bloggpingtjänst (under nästan alla tidningars artiklar: Bloggat om artikeln), sin sökmotor dedikerad för bloggar respektive microbloggar, och de möjligheter som det ger både för journalister och medier.
På SSWC lanserades Project Shinobi som nu blivit Twingly Channels – ett socialt och integrerat nyhetsflöde baserat på ämnen och på att alla kan hjälpas åt. Grunden bygger visserligen på administratörens val men samtidigt är alla välkomna att dela med sig av sina länkar – och en bra administratör (eller kanalredaktör bör det heta) ser till att inkorporera bra källor i flödet. Det känns som en smart utveckling och en blandning av digg-tjänster, människors egna rss-flöden (tidigt hade jag tack vare Adland ett offentligt rss-flöde i molnet) och andra försök inom semantisk sökning, och samtidigt också integrerat med en massa andra delar av den sociala webben.
En spännande kanal att följa är dels Realtime, visserligen med rätt brandade källor från RWW, men förhoppningsvis med schyssta möjligheter till utveckling respektive den svenska mediakanalen som Mindpark och SSBD skapar tillsammans. Techcrunch har en kanal som består av mängder av källor som kan komma att hota Techmeme i längden. Fortfarande känns det tidig beta – jag saknar helt enkelt ett sätt att leta efter kanaler då jag exempelvis vet att Henriette Weber skapat en kanal, det borde finnas kanaler med sociala medieinriktning osv. Men det lär komma – eller så är jag bara blind som inte hittar det :).

Syndikering blir nu intressantare och intressantare – vilket i sin tur innebär att intresset för det gamla medietänkandet: att det är en journalist som sammanställer inte längre är lika självklart. Journalister behöver i framtiden snarare vara bra sök- och filterredaktörer, ha en känsla för mängd och som en trädgårdsmästare låta alla källor växa i harmoni. Utan att tvinga in allt i sin egen mall. Att RSS-tekniken inte heller slagit fullt ut handlar mycket om teknik men lika mycket om mognaden hos användare. Idag är det enkelt och fler och fler inser att det går att prenumerera på allt som man vill läsa och på så sätt få mer kontroll över informationen. Realtidswebben innebär att man vill ha det nu och där kommer nya tekniker inom RSS som Pubsubhub och RSSCloud.

Att göra information tillgänglig och göra den till ett socialt objekt där alla kan påverka, använda och ha nytta av den är grunden för sociala mediernas logik. Twingly Channels blir en del av verktygslådan där informationsflödet blir demokratiskt. Det är en spännande tanke.

Till toppen