Tre tusen dagar av förändring

Tre tusen dagar av förändring

wood-lighting-creativity-paper

I morgon är det åtta år sedan jag gjorde min första nervösa dag på JMW. Nära 3000 dagar har gått sedan jag för första gången välkomnades in i värmen på Kungsgatan. Jag har blickat tillbaka under veckan. Läst gamla bloggposter. Tittat på bilder från en tid som både känns avlägsen och nära.

Och jag har tänkt tillbaka.

Hur det var att söka jobb. Hur det var att gå på intervjuer. Hur det var att inte få svar. Hur det första intrycket hänger kvar. Hur det var att vara ny i en föränderlig bransch med mycket yta. Under mina åtta år på JMW (och sedan i torsdags JMWGolin) har väldigt mycket hänt. Både för mig personligen och oss som byrå.

I min roll som personalchef har jag förmånen att träffa både yngre och äldre talanger. Det är inspirerande och utvecklande. Inte minst att träffa de som står och stampar vid tröskeln för att komma in i värmen. För det är just det första steget som är svårast. När du väl passerat tröskeln är du (nästan) hemma.

Under mina tre tusen dagar har jag också samlat på mig några råd som kan vara nyttiga. Inte minst för dig som är på väg in i branschen.

Fem tips (och några livsråd):

Våga göra fel: Det är då du lär dig. I misstagen leds vi rätt.

Var dig själv: Du tjänar på det. Både på kort och lång sikt.

Våga fråga: Nyfikenhet är en av de viktigaste egenskaperna hos människan. Det är nyfikenheten som får oss att ifrågasätta. Att se saker ur andra perspektiv. Och när du frågar – kom ihåg att lyssna. Både på det som sägs och allt som finns mellan raderna.

Var ödmjuk: Ödmjukhet och prestigelöshet är viktiga egenskaper. Både när man är ny och gammal i vår spännande bransch. För mig handlar ödmjukheten också om mottagligheten mot förändring. Och förändring är alltid bra eftersom det för med sig en rörelse.

Koppla bort: En viktig aspekt som ibland glöms bort i vår högpresterande bransch är värdet att koppla bort. Mina bästa idéer kommer sällan på jobbet utan när jag tränar, duschar, handlar mat, gör morgonyoga, läser en serietidning, umgås med mina vänner, reser eller umgås med mina syskonbarn. Genom att koppla bort öppnar du sinnet och blir mottaglig. Det är viktig att vila och annat. Kom ihåg det.

Och några korta tillägg som är viktiga att ha med sig i vardagen. Oavsett vem du är.

Säg ja oftare. Var närvarande på riktigt. Lyssna. Våga vara barnslig. Visa uppskattning. Ge någon en highfive. Sitt på golvet. Köp godis till kollegorna. Rita. Spela TV-spel. Gå på en utställning. Var dig själv. Kom ihåg att du är starkare tillsammans med andra.

// Thomas

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för våra senaste nyheter, spaningar och tips.

Till toppen