Tillbaka på jobbet? – JMW listar 10 ämnen att ha koll på efter semestern

Tillbaka på jobbet? – JMW listar 10 ämnen att ha koll på efter semestern

Foto_Alexander Cahlenstein

De kommande veckorna börjar Sverige vakna ur semesterdvalan och kollegorna trilla tillbaka in på kontoret ifrån sina semestrar. JMW har samlat en Topp-10-lista över de nyheter och samtalsämnen som hörts och synts mest i svensk media under sommaren.* Så att du kan komma tillbaka till kontoret med koll på läget.

Att komma tillbaka kan kännas tungt, och tempot kanske är lite långsammare precis efter semestern. Det syns inte minst i media där artiklar med rubriker som ”Så tacklar du att semestern är över” eller ”Så kommer du tillbaka från semestern” avlöser varandra.

Att vara på semester innebär avkoppling och ett annat fokus än under månaderna då du arbetar. Det är naturligt att känna sig lite bortkopplad och ur fas när du kommer tillbaka. Du kanske inte har hängt med i debatten, följt nyheterna och engagerat dig i Twitterstormarna på samma sätt som annars. Men det finns ingen anledning till oro. Här nedan kan du läsa vår lista över tio ämnen att ha koll på när du kommer tillbaka till kontoret.

Välkommen tillbaka!

/JMW

Sommarens Topp 10 för full koll på kontoret

  1. Henrik Schyffert tröttnade på att hans smultronställen publicerades som reklamfinansierade inlägg från BMW på Amanda Schulman och Hanna Widells instagramkonto. Med sig i klagokören fick Schyffert med sig bland annat Babben Larsson som ville ropa ”’Hora! Hora!’ högt som faan” och Eva Röse som uttryckte sitt förakt med en pistol-emoji.
  2. Det stormade kring Zara Larsson i sommar sedan artisten Günter kallat Zara för ”fjortisbrud” och radioprogramledaren Sebastian ”Sheriffen” Larsson uppmanat en lyssnare att ge Zara en örfil. Svenska folket slöt upp bakom Zara och hashtagen #BackaZara trendade på Twitter och Instagram. Missa inte att lyssna på Zara Larssons sommarprat här.
  3. Grexit. Det grekiska dramat har varit en följetong på landets näringslivs-redaktioner och en påminnelse om Europeiska Unionens bräcklighet.
  4. Mordet på Lisa Holm chockade Sverige och höll redaktionerna sysselsatta. Här hittar du alla artiklar som SvD publicerat.
  5. Upptakten inför det amerikanska valet har börjat och excentrikern och multimiljardären Donald Trump har fått mycket rubriker. ”Donald Trump är USAs Jimmie Åkesson” skriver Aftonbladets Eva Franchell i en krönika.
  6. Adam Tensta lämnar TV 4 studion i protest mot att TV4 bokat in Youtubeprofilen Louise Andersson Bodin som personlig tränare till Nyhetsmorgon. En person som tidigare har uttalat sig rasistiskt och kränkande. Adam Tensta fick kritik för tilltaget men hyllades också med hashtagen #BackaAdam. Emmanuel Karlsten skrev den 6 augusti på Expressen Debatt att ”TV4 gjorde alla till förlorare”.
  7. Vädret.
  8. Herrarnas U21 landslag vinner EM-guld i fotboll och flygs hem i chartrat flyg och firas som hjältar i Kungsträdgården. Att Damernas U19 landslag också vinner EM-guld och knappt får en spaltmeter är anmärkningsvärt.
  9. SD/SL-Gate. Sverigedemokraterna tapetserar Östermalmstorg i Stockholm med budskap på engelska riktade till Stockholms turister. SD ber om ursäkt för ”tiggarproblemet” och kallar det ”a mess”. Ett redan dåligt år PR-mässigt för SL blev med ett mycket sämre och tusentals Stockholmare protesterade mot reklamen på både torg och Twitter.
  10.  Prinsbröllopet. Den 13 juni gifte sig Prins Carl-Philip med Sofia Hellqvist, nu Prinsessan Sofia Hellqvist Bernadotte, och Aftonbladet följda kalaset minutiöst. Prinsessans bröllopstal har redan setts av över 170 000 på YouTube.

Foto: Creative Commons, Alexander Cahlenstein

*Listan är helt subjektiv och sammanställd av några av JMWs kommunikationskonsulter.
Till toppen