Tack för ett fantastiskt roligt #val2010

Valet 2010 är över och min bevakning av de sociala medierna som ett realtidscase är inte längre mitt huvudfokus. Jag kommer dock fortsätta följa utvecklingen förstås.

På sin plats är det ändå att summera. Det finns många perspektiv att lyfta fram. Själv summerar  jag att Alliansen förlorade sin majoritetet i de sociala medierna. Samtidigt som forskare visar att sociala medier var marginella i valrörelsen. Jag har också utsett valet 2010 till ett Facebookval.

Startskottet för min egen del skedde den 4 januari då jag skrev Politik och sociala medier. Valrörelsen 2010 startar. Del 1 i något som kom att bli en lång serie av bloggposter som följde valrörelsen i de sociala medierna.  Så småningom blev det en bok under namnet Politik 2.0 – Konsten att använda sociala medier.

Min aktiva bevakning av hur de olika partierna hanterade de sociala medierna ledde också till att jag valde att inte rösta i år. Är i och för sig norsk medborgare så jag får ändå inte rösta i riksdagsvalet men valde alltså att avstå från att rösta i kommunal- och landstingsval. Jag ville på alla sätt behålla min opartiskhet.

Jag har närmat mig politiken och de sociala medierna i en genuin lust att se hur politiskt engagemang kan revitaliseras och en nyfikenhet för hur det nya medielandskapet skulle hanteras av partiorganisationerna. Som kommunikationsintresserad och väljare. Inte som konsult för att sälja våra tjänster till partierna utan för en lust att få fler att se möjligheterna som finns i den palett av kommunikationsverktyg som de sociala medierna innebär.

Däremot är självklart både politikens och journalistikens hanterande av de sociala medierna under valrörelsen till stora delar direkt överförbart till våra uppdragsgivares verklighet. Det har varit en oerhört välfylld guldkista för kompetensutveckling. Och jag har sagt det förut – vid sidan av de enskilda politiker och väljare som haft nytta av sociala medier så är faktiskt SvD, SR och SVT de stora vinnarna i min bok. De har närmat sig det nya medielandskapet med en nyfikenhet om hur det kan förbättra deras uppdrag som jag önskar varje partiorganisation och företag skulle göra.

Det har varit ett  fantastiskt roligt! Den där envisa lilla folkbildaren i mig kommer nog inte kunna släppa det här helt.

Tusen tack alla som jag arbetat med, diskuterat med, inspirerats av och fått klokskap av under resans gång. Jag är grymt stolt över vad i tillsammans lyckats åstadkomma. Vi har bidragit till att öka förståelsen för de sociala medierna och det som hände i år är bara början av vad som är möjligt. Funderade på om jag skulle dunka upp en stor länklista här men ni finns alla i mina bloggposter om valrörelsen 2010. Och vi ses väl i Almedalen 2011?

Foto: Johan Lange

/Brit Stakston

P.S. Jag kommer uppdatera den allra första bloggposten med länkar till samtliga inlägg jag gjort om sociala medier och politik.

Till toppen