SXSW: Uppkopplad och inkopplad mot sakernas internet
Några dagar har passerat sedan vi kom hem från Austin och SXSW. Ett återkommande tema under konferensen var kroppsnära teknik, ett tema vi lär få anledningen att lyfta vid fler tillfällen under våren. Inte minst eftersom vi är precis i början av sakernas internet (eller internet of things som många kallar det), Vilket innebär en mängd nya möjligheter samtidigt som det väcker frågor.
Sakernas internet innefattar redan allt ifrån smarta klockor och glasögon till bilar och kylskåp. Men något som väckte mitt intresse under SXSW var på ett mer fysiskt plan.
Leslie Saxon från Centor for BodyComputing, University of California, höll ett inspirerande framförande som handlade om den kroppsnära tekniken och hur den kan rädda liv. Saxon menar att det inte dröjer länge innan vi redan som barn får ett litet chip inopererat som följer oss från vaggan till graven. Information förs trådlöst över till en säker molntjänst, där endast jag har tillgång till min egen information.
Informationen kan i sin tur kan hjälpa en läkare att ställa rätt diagnos när vi blir sjuka, när det ges möjlighet att väga fler parametrar mot varandra. Datan kan också hjälpa oss att träna, äta och sova bättre. En telefon eller surfplatta blir nyckeln till vår hälsa.
Redan idag finns det appar och kroppsnära teknik som samlar in den här informationen, men den nya tekniken flyttar fram gränserna och gör att vård och terapi kan skräddarsys. Saxon menar att vi skulle bli friskare och leva längre. Epidemier kan förutses och bekämpas med den nya tekniken. Världen skulle bli en bättre plats eftersom tekniken kan användas i både rika och fattiga länder.
Det är en intressant och god tanke. Att vi alla ska få vara friskare och leva längre. Samtidigt väcker det en central fråga i vår kommersiella tid där inget är gratis. Vem ska äga informationen som samlas in?
Under SXSW gick åsikterna isär. Några menade att vi som enskilda individer ska äga vår egen data. Fler menade att företag och organisationer kommer hantera informationen på ett ”ansvarsfullt” sätt, och erbjuda lösningar/tjänster som är relevanta för oss som individer. Vad som är rätt återstår att se, och det enda jag vet är att teknikföretagen fortsätter driva utvecklingen och vill ha något i betalning.
Integritet och datahantering kommer vara ett högaktuellt ämne i takt med att utvecklingen fortsätter. Vi som konsumenter behöver ta ställning till vad vår information kostar och om vi vill vara uppkopplade från vaggan till graven. Är du redo att bli uppkopplad och inkopplad mot sakernas internet?