Siewert Öholm gör en briljant analys. Snälla turnera med oss!
Siewert Öholm du måste turnera landet runt med oss!! Gästspela på våra kurser för du gestaltar helt briljant det vi menar med analoga värderingar. Det här är de kulturkrockar vi talar om mellan analoga och digitala värderingar in real life! Kom och var med oss i missionerandet om sociala medier.
Siewert Öholms artikel i Gotlands Allehanda med rubriken Sju förhållningssätt till bloggare är sannerligen det roligaste jag läst på länge. Tack Elias för veckans bästa lästips. Det är en helt fantastisk text som visar all den rädsla som vi så ofta talar om i mötet med allt det nya.
Tack också Siewert för att du visar de perspektiv som man måste bära med sig. Rädslor och okunskap skapar missförstånd av det här slaget.
Siewerts ”sju dödssynder” som man begår när man läser bloggar berör bland annat:
”Mitt främsta skäl till de sju råden är att bloggeriet håller på att föra oss in i ett formidabelt elitsamhälle, där samhällsdebatt, kultur, politik, nöje blir en exklusivitet för ett fåtal. Några försöker vara seriösa, men de största bloggarna, till exempel de Schulamanska, närs av sin aggressivitet och sin förnedringsfilosofi. Där handlar det inte om demokrati och yttrandefrihet. I stället är det ren spekulation i intellektuell dekadens. Utanför lämnas större delen av de ”alldeles vanliga” människorna. Men utanför lämnas också de argument och den finess som före bloggen präglade det offentliga samtalet i offentliga medier.”
”Mötet mellan två debattörer på riktigt, är vida överlägset bloggmötet. Haverister och ytterkantsmänniskor tycks dominera bloggarna. Deras inlägg legitimeras bara av dem själva och behöver aldrig slipas mot andra än fiktiva, osynliga motdebattörer.”
Jämför gärna Siewerts ”blogganalys” med min och Niclas Strandhs debattinlägg i Aftonbladet om Bloggosfären som fjärde statsmakt. Vi säger så här ifråga om bloggosfärens styrka:
”Det är ju här kraften ryms också inom bloggosfären – dialogen, samtalen med varandra om frågor som engagerar. Att snabbt kunna reagera på värderingar, samhällsströmningar och företeelser och framför allt skära tvärs igenom olika grupperingar inom samhället. Över ålders-, köns- och partipolitiska grupperingar.”
/Brit Stakston