Sex vann och det retar upp

årets politiska blogg blev Isabella Lunds blogg Att arbeta som eskort .

Isabella skriver själv såhär  om varför hon vann:
”Anledningen att jag vann berodde nog på att många röstade på mig för att markera att man anser det är viktigt att vi sexarbetare själva ska höras i debatten och för att bloggosfären verkligen bryr sig om mänskliga fri- och rättigheter, yttrandefrihet och anser att alla människor är lika värda.”

Isabella Lund skriver under pseudonym för att bl.a. hennes barn inte ska utsättas för ett ”horstigma” dvs samhällets fördömande av hennes arbete. Bloggtidningen intervjuade henne igår .

Det är bara att erkänna, jag har inte läst årets politiska blogg.

Det finns vissa saker man värjer sig mot. Som man inte lyssnar på eller inte läser. Av olika mer eller mindre uppenbara anledningar. Det kan handla om att man inte vill läsa t.ex. en bok eller se en film för att alla tjatar sönder den. Det kan vara för att ett beskrivande namn på en blogg säger tydligt vad det handlar om och därmed genast förlorar mig. Eskortyrket lockar mig inte alls.

Men när nu bloggen Att arbeta som eskort utnämns till Årets Politiska Blogg behövde jag veta mer, det ingår liksom i jobbet. Så jag ägnade gårdagen att lära mig mer.

Oj. Här ryms inte bara det uppenbara som att sex säljer. Här finns en stor och viktig debatt. Om yttrandefrihet och det moraliska dilemmat i lagstiftningen runt sexköpslagen, traditionella mediers reaktioner  och framför allt finns det en engagerad bloggosfär, som här får exemplifieras av DeepEdition. Alla har slutit upp när Isabella Lunds yttrandefrihet ifrågasattes när en journalist hotade  att avslöja hennes identitet.

Anmärkningsvärt igår var den debatt som skett runt själva utnämningen av Årets politiska blogg. Jinge verkar sur för att han inte kom med. Promemorian blir tvungen att kommentera eftersom han dras in i kritiken runt tävlingen . Blogge Bloggelito som runner up i tävlingen kontrar med den glada och kaxiga rubriken ”We´re the champions, no time for Jinge losers”. Isabella summerar själv den efterföljande debatten och det faktum att alla inte delar glädjen över hennes första plats.

Jag blir mest upprörd över viljan att skrika på varandra på ett sätt som om det vore strid om en spade i en sandlåda. Trött på lättvindigheten i att hata så mycket på nätet i en verklighet där man IRL nästan aldrig vågar debattera på riktigt i det här landet.

Rent innehållsmässigt så har jag trots min sympati för det sätt Isabella värnar om sitt yrke och sin rätt till yttrandefrihet grundläggande problem med det Årets Politiska Blogg ändå ytterst handlar om. Dels för att det rör ett verksamhetsområde farligt nära en verklighet med en massa, massa problem såsom knark, sexmissbruk, människohandel och sexarbetare som är långt ifrån så lyckliga och extremt välformulerade som Isabella är dels får jag lite ont i magen, som mamma, vid tanken på att själv engagera mig såhär framgångsrikt som Isabella gjort utan att stolt kunna berätta vad jag åstadkommit för mina barn. Är det samhällets fel eller är det fel på det jag gör då undrar jag . . . men tänker inte ge mig in i den debatten längre än så. Live and let live.

Summa summarum – grattis till Isabella Lund! Och till alla andra på listan.

En intressant början på år 2008 och den levande bloggosfären – helt klart. Och ännu en dag med helt nya kunskaper med sig i bagaget. Bara en sån sak.

/Brit

Till toppen