Presidentval i USA

Presidentvalet i USA beskrivs ofta som ett val där vi som arbetar med kommunikation kan hämta inspiration. Det verkar som det finns en tro att partier och intresseorganisationer har USA som förebild. Det är säkert både sant och falskt. Sverige är Sverige och PR är lokalt. Och det är ju trots allt så att ”endast Sverige svenska krusbär har”. Det som fungerar i USA behöver inte fungera i Sverige. Men det finns angreppssätt och rörelser som först dyker upp i USA och för eller senare kommer till Sverige. 

Men trots detta så finns mycket att studera i det amerikanska presidentvalet. Och webben är ett utmärkt redskap för dig som vill lära mer. Några bra webbtips är: www.moveon.org, en organisation med rötterna i det demokratiska partiet och försöker aktivera gräsrötterna. Ett annat tips är: www.meetup.com där människor som är engagerade i olika frågor kan träffas.

En bra överblick över de olika kandidaterna och länkar till deras hemsidor hittar du på: www.politics1.com/p2004.htm. Kerrys blog kan du läsa på http://blog.johnkerry.com. Och Bush blog finner du på www.georgewbush.com/Blog/

En intressant iakttagelse är hur kampanjen som några Vietnam-veteraner initierade mot John Kerry, med syfte att ifrågasätta hans hjältegloria från Vietnamkriget, inte tycks gå över. Detta trots att Republikanerna mer eller mindre tagit avstånd från Vietnam-veteranernas kampanj. Här ser vi hur de lyckats klibba fast frågan vid Kerry. Trots att ”alla” tar avstånd från ifrågasättandet kommer frågan finnas på agendan i resten av presidentvalet.

BjM

Till toppen