PR-FLIPPAR 2014 – HÄR ÄR HELA LISTAN

Snart nyårsafton och listhysterin är i full gång.  I takt med att julskinkan ska smältas, klappar ska bytas och granen barrar bort funderar vi tillbaka på året som gått. Så här kommer den, JMWs traditionsenliga lista över årets PR-flippar.

Flipp: Serial

Podcasten i sig är ingen nyhet men aldrig har det väl surrats så mycket i medierna och på kaffepauserna som kring mordföljetången Serial. Här släpps inte allt på en gång utan vi får spänt vänta en vecka mellan varje avsnitt. Skyldig eller inte skyldig? Spännande är det i alla fall.

Flipp: The Interview

En komedi som antagligen hade försvunnit i mängden om det inte varit för ett stort hack och en läcka som kommit att påverka stora delar av nöjesbranschen. Ja hela världspolitiken faktiskt. Filmen drogs in efter hot och Obama uttalade sig. Nu har The Interview gått upp på vissa biografer i USA och Kanada. Att se filmen har blivit ett ställningstagande för yttrandefriheten. Det är inte många filmer som kan skryta med det.

Flipp: Ice Bucket Challange

Nästan omöjlig att missa. Under en period fanns det knappt en gammal syssling eller VD i Facebookflödet, i Sverige och utomlands, som inte hällt en hink iskallt vatten över sig.  Syftet med var att öka uppmärksamheten kring sjukdomen ALS, utmana en kompis och donera 10 dollar. Och det fungerade. Över 100 miljoner dollar i nya bidrag kom in jämfört med 2,8 miljoner samma period föregående år.

Flipp: Volvo och Zlatan

Tillsammans fick Volvo Personvagnar och Zlatan svenskar att bänka sig för att se reklamfilmspremiär på TV. Zlatan sjöng nationalsången för första gången. I en reklamfilm. Medierna rapporterade, tyckare debatterade och kritikerna rasade. En väl genomförd kampanj på flera plan som också verkar ha sålt bilar.

Flipp: Stefan Attefall

Stefan Attefall utses till Sveriges mest okända minister av Aftonbladet i början på året. Men det ändrar han på genom att skriva in sig i historien med den populära lagen om Attefallshusen. Så när vi glömt Borg och de andra så kommer vi att påminnas i evigheter om Sveriges mest anonyma minister.

Flipp: Håkan-hysterin. Igen.

Utsåld megakonsert med nästan 70 000 i publiken på Ullevi. En bok och en film om det hela. Det var utan tvekan Håkans år i år.  Bara att lyfta på hatten.

Flipp: Ulf Lundell bloggar

Lanserades på luciadagen och fick genomslag direkt. Nästan Kim Kardashian-klass på uppmärksamheten. Nu citeras bloggen dagligen i medierna och vi får äntligen veta vad han tycker om olika TV-program, Sverigedemokraterna och att han ska sälja sin bil. Extra plus att blogginläggen först hamras in på skrivmaskin.

Flipp: Rymden

Bubblare på listan förra året som blommade ut ordentlig i år. ESA, inte NASA, lyckades landa på en komet. Rymdsonden Rosetta skickades ut redan 2004 men hamnade på allas läppar 2014. Nu hela tio år senare lyckades den med hjälp av landaren Philae landa på kometens yta. Sverige bidrog med två instrument från center i Kiruna och Uppsala.

Håll utkik imorgon. Då släpper vi den mindre smickrande listan över årets PR-floppar.

Bubblare:

Naturvin, Taylor Swift, Black Friday, Halloween, PAF:s Dylankonsert, Roy Andersson, FI, Lena Dunham, Kimye, Paradise Hotell på Play, Påven

 

 

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för våra senaste nyheter, spaningar och tips.

Till toppen