Politikers privata åsikter

Igår kunde TV4 avslöja att vice statsminister Bosse Ringholm tycker att polisen är slöa. Vice statsminister klantade sig och lade inte på telefonluren efter en telefonintervju med tv-kanalen som fångade allt på band.

Bandupptagningen av Bosse Ringholms samtal är häpnadsväckanden. Är det så att ledande politiker torgför en åsikt och har en annan åsikt privat? Hur ska man då kunna lita på våra folkvalda? Hur vet man vilka åsikter man röstar på? Partiets eller personens privata? Får en politiker ha privata åsikter?

Ringholms trovärdighet har naggats i kanten, frågan är om inte regeringens och socialdemokratins trovärdighet också fått sig en törn.

Vice statsminister och tillika idrottsministern har bett om ursäkt. Men kommer det att räcka? Är en ursäkt trovärdig. Uppfattas det inte bara som man gör en pudel och hoppas att allt är glömt. I och för sig så har flera ministrar visat sig imuna mot mediestormar – vi kommer alla i håg Laila Freivalds som fick löpa gatlopp efter tsunamin – men hur länge ser vi mellan fingrarna och glömmer bort klavertrampen?

Men en fråga kommer hänga kvar – får politiker ha privata åsikter? Ett svar kanske är: Ja, om de står för den i det offentliga.

BjM

Till toppen