Orbacks groda

”-Jag hade också en härlig syster till min mormor som bodde i Kanada. Hon bodde med en häst där. Jag tyckte det var underbart…Låt människor leva med vem de vill, hur som helst. Jag har inga synpunkter…Var hon ihop med hästen? – Nej, men det sas just att hon levde ihop med hästen. De levde väldigt nära och de levde i något skjul där uppe. Det var en nära relation. Och det verkade vara lyckosamt för båda.” Expressen citerar Sveriges Radios intervju med jämställdhetsminister Jens Orback.

Orbacks uttalande var säkert menat som ett sätt att visa att han inte har några fördomar. Men tyvärr tror jag att hans uttalande föder fler frågor än det ger svar på. Kan man jämställa ett förhållande mellan en kvinna och en häst med ett förhållande mellan två personer av samma kön? Ska man inte ha synpunkter på hur människor lever ihop. Är det med andra ord OK enligt ministern med flergifte och förhållanden mellan barn och vuxna? Tack och lov tror jag att ministern tunga slant och att han inte riktigt menar vad han sa. Men helt klart är att ministern kommer att få tillfällen att förklara vad han menar och tillrätta lägga sitt uttalande.

Ur ett kommunikativt perspektiv är grodor inget ovanligt. De händer ofta och inträffar framförallt i pressade situationer. Grodorna uppfattas ofta som en persons verkliga åsikt och allt annat är någon form av tillrättalagt uttalande. Jag tror inte att det är så. Grodorna kommer till i en situation där den intervjuades hjärna har förvandlats till en marshmallow.

BjM

Till toppen