Ohälsa och hälsa

En god kosthållning är nyckeln till en bra hälsa brukar det heta. Vi som är födda på sextiotalet fick lära oss i skolans hemkunskap att äta enligt kostcirkeln. Lite rotfrukter, frukt och grönt, mjölk, ägg, gryn, kött etc.

Att vi står inför en tickande fetmabomb är något som fler och fler blir medvetna om. Snart kommer frågan att hamna högt på våra politikers agendor eftersom kostnaderna för sjukvården skjuter i höjden. Men hittills har det varit tyst.

Debatterna om de olika hoten mot vår hälsa kommer och går. Ena dagen är det läsken, andra dagen snabbmaten och tredje det dolda sockret. I engelska medier är livsmedelsdebatten lika, om inte ännu hetare än här. Diskussionen om genmodifierade produkter, följt åt av debatten om socker. Nu har mediernas fokus förflyttas från sockret och nu står en annan tillsats i fokus. Med största sannolikhet kommer svenska medier också att plocka upp denna tillsats. Vill du veta mer om denna debatt kontakta oss.

Annars tycks den stora debatten i England denna höst vara fetma. Tony Blairs utspel för en tid sedan om införandet av fettskatt lade grunden för ett enormt fokus på den ökande ohälsan och engelsmännens ökade vikt. En undersökning som publicerades i förra veckan visade att en av fem tonåringar i Storbritannien har fått någon form av hjärtsjukdom relaterad till dålig kosthållning. Filmen ”Supersize me” som hade premiär i förra veckan har väckt debatten om snabbmat åter till liv. Dessutom startade i förra veckan ”Fat Nation”, en TV-serie på BBC om ett kvarter med överviktiga personer som ska gå ner i vikt. På morgon-TV på en annan kanal kan du följa ett antal personer som måste gå ned i vikt. Säkert har Bill Clintons hjärtoperation också spätt på debatten.

Även de svenska TV-kanalerna har hängt på trenden att göra TV. För andra säsongen kan vi följa med deltagarna på Tjockholmen som ska gå ned i vikt. SVT har satsat på TV-serien Toppfom med deltagare som ska inleda ett sundare liv.

För livsmedelsproducenter är detta en debatt som kommer att beröra dem i grunden. Varje tillsats bör vägas på guldvåg. Energivärdet måste vara vettigt. Som livsmedelsproducent måste man göra sin hemläxa och vara beredd på att försvara och förklara sammansättningen av sina produkter. De kan säkert lära sig något från hushållslärarna och deras kostcirklar.

BjM

Till toppen